Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Honeycomb – znacie?

honeycomb_3

Cudownie proste, błyskawiczne w wykonaniu. Honeycomb – Arek z bloga Eat after reading celnie nazwał ten deser masą bursztynową. Powtarzam podstawowy przepis za mistrzem, zajrzyjcie też koniecznie po inspirację na bloga Stoliczku, nakryj się. Znajdziecie tam nutę waniliową, ja poszłam w kawę i migdały, ciekawa jestem, jaki smak nadacie swojemu honeycomb?

honeycomb_7

 Honeycomb

160 g miodu

160 g cukru

80 g masła

3 łyżeczki sody

dodatki: płatki migdałów, kawa rozpuszczalna

honeycomb_4

Wersja podstawowa – do garnka włożyć masło i cukier. Podgrzewać na średnim ogniu i nie spuszczać z oka, bo przypala się bardzo łatwo. Gdy cukier się roztopi całkowicie, dodać miód, zwiększyć ogień i podgrzewać ok. 3 minuty, aż masa przybierze kolor karmelowy. Zdjąć z ognia, dodać sodę, wymieszać, a następnie wylać na matę silikonową lub do foremki. Gdy ostygnie i stwardnieje, połamać na kawałki.

Wersja kawowa – kawę w sypkiej postaci dodałam do masy tuż przed wsypaniem sody. Całość przelałam do silikonowej foremki keksówki i powstały blok połamałam na duże kawałki.

honeycomb_8

 Miodowe karmelki z migdałami – masę wylałam na matę silikonową, posypałam platkami, gdy była jeszcze ciepła i elastyczna. Następnie zwinęłam ją w rulon, a gdy wystygła, pokroiłam na kawałki i tak powstały miodowe karmelki.

honeycomb_6

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czy nadałaby się ta masa jako dodatek do kremu, np. Maślanego, czy nie staci na chrupkosci ? Poszukuje przepisu na krem ciasteczkowy do tortu, taki np. Jest w tortach z cukierni Sowa, tam wyczuwa się chrupkość, może ma Pani jakąś propozycję, byłabym wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam

Chciałbym zrobić ale zastanawiam się czy miód można zastąpić tzw.”jasnym syropem”? W Szwecji tańszym często wykorzystywanym zamiennikiem jest „ljus sirap”. Wykorzystuje się go między innymi przy pieczeniu pierników więc może tu też by się sprawdził. Jak myślisz? :-)