Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie

Guacamole. Jak smakuje awokado?

Jak smakuje awokado? Kiedyś spytała mnie o to kasjerka, podliczając moje zakupy w kasie supermarketu. Trudno opisać ten smak. Z początku może zniechęcać. Ni to owoc, ni warzywo. Tłuste, śliskie, nieco mdłe. To pierwsze wrażenia. Zyskuje zdecydowanie przy bliższym poznaniu.
Najczęściej podaję je w formie klasycznego guacamole. Przepisowi jestem wierna od ponad 15-tu lat i wciąż nie mam go dość.

Potrzebne będzie:
2 dojrzałe awokado,
sok z 1 limonki
1/2 papryczki chili drobno posiekanej
1/2 czerwonej cebuli drobno posiekanej
2 ząbki czosnku
2 pomidory
łyżka posiekanej kolendry
1/2 łyżeczki soli
W drewnianym moździerzu roztarłam czosnek z solą na gładką papkę. Dodałam miąższ avocado i sok z limonki. Składniki rozgniotłam. Pomidory zalałam wrzątkiem, pozbawiłam skórki i gniazd nasiennych, pokroiłam w kostkę. Do zielonej masy dodałam papryczkę, cebulę, pomidory i kolendrę. Wymieszałam.

Ciekawa jestem, jak Wy przyrządzacie awokado?


Zdjęcia: Lubo Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja najczęściej bez pomidorów.
Avocado,papryczka chilli, jalapeno z puszki,sok z limonki, sól morska, papryka czerwona.

Uwielbiam awokado jako dodatek do sałatek warzywnych. I z tuńczykiem. :) A takie guacamole muszę zrobić koniecznie.

U mnie to czosnek, gruba sól i pieprz, na ciemnym chlebku, pomidor na wierzchu. Nawet moja córka, która nie przepada za warzywami zje taką kanapkę. A swoją drogą nie jest łatwo opisać smak awokado.
Patrycja

Swoje pierwsze guacamole zrobiłam w Hiszpanii, gdy nasz gospodarz zostawił nam w kuchni dwa ogromne i dojrzałe owoce. Nawet mój mąż – wielki sceptyk kulinarny posmakował i polubił. Od tamtej pory przygotowuję je jako dodatek do tacos.

Moje guacamole robie praktycznie dokladnie tak jak Ty (i tez od nastu lat ;) ), tylko czosnek dodaje sporadycznie (ze wzgledu na upodobania jedzacych ;)).
A awokado lubie rowniez podane tylko z cytrynowo-kolendrowym dressingiem np., czy jako dodatek do salatek.
Zas moi uczniowie z Ameryki Poludniowej bardzo sobie cenia awokado na slodko, np. z miodem.

Pozdrawiam!

Guacamole nigdy nie robiłam.
A wiesz,ja sobie awokado w postaci deseru przyrządziłam:) Z grejpfrutem czerwonym i cukrem :)rajciu,jakie to pyszne było:)
Mniaam.

Majana, na słodko nie próbowałam. Zachęciłaś mnie.
Tak Hiszpania, awokado, marzenia…
dradonfly, z tuńczykiem u nas też występuje, dobrana para.
No i czarny chlebek :)

Ja avokado jem na śniadanie. Najczęściej dojrzałe rozsmarowuję na chlebku, jeszcze tylko pieprz, sól i gotowe! Można również dodać cebulkę, wtedy smak i konsystencja przypomina mięsny tatar.
Początkowo nie umiałam określić smaku avokado, ale teraz, kiedy towarzyszy mi niemal codziennie w różnych połączeniach wyczuwam wyraźny orzechowy smak:)
Magda