Dzieci | Kuchnia | Przepisy | Przystawki | Relacje | Slow Food | Wegetariańskie | Wychowanie

Gofry brokułowe. Slow Food znowu w akcji.

Są pyszne! Brokułowe gofry z dodatkiem wiejskiego twarogu były hitem pikniku rodzinnego w szkole naszych dzieci. Z moimi dzielnymi współtowarzyszkami upiekłyśmy ich około setki i rozeszły się jak świeże bułeczki.
Przepis dostałam jako gratis do kosmicznych gofrownic KitchenAid. Vivamix, polski dystrybutor sprzętów tej marki wspiera nas od lat i użycza swojego sprzętu na różne nasze imprezy. Dziękuję!

Przepis publikuję na prośbę wielu osób, które goframi się zajadały, spróbujcie koniecznie!

Gofry z brokułami
(proporcje na 16 szt)
350gbrokułów
300 g sera wiejskiego
11/2szklankimleka
2 duże jajka
2szklankimąki
1
łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczki sody oczyszczonej
1łyżeczka soli
1/2łyżeczkiczarnego pieprzu
4szalotki
drobno posiekane
1 do2ząbki czosnku, pure
1/4szklanki oliwy z oliwek

Brokuły ugotować,  odcedzić i ostudzić. Włożyć brokuły i twaróg do blendera, zmiksować, następnie dodać mleko i jajka i wymieszać ponownie.

Gofrownicę rozgrzać.
W dużej misce wymieszać mąkę,proszek do pieczenia,sodę, sól, pieprz. Wlać płynne składniki
wymieszać. Dodać szalotkę, czosnek i oliwę z oliwek.

Nakładać porcje ciasta i piec min. 5 minut. Odłożyć na kratkę do przestygnięcia.

Gofry są chrupiące, wyraziste w smaku. Dodatek cebuli i czosnku bardzo im służy. Podaję je z łyżką jogurtu greckiego.
 Oto część naszej ekipy w akcji, no i kilka migawek z pikniku.
Uwijałyśmy się w olimpijskim tempie, a zgłodniali uczestnicy domagali się więcej i więcej.
Jak widać nastroje i pogoda dopisywały. Dziękuję wszystkim za pomoc i kolejne wspaniałe doświadczenie!
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

a mnie te gofry nie wyszły :( wylewały się z gofrownicy i rozpadały :( więc upiekłam na patelni w formie placuszków i były przepyszne :)

i ja dziś przeszłam przez próg Lawendowego Domu. Cudny. Zaciekawił mnie przepis na „Kremowe gazpacho z opiekaną papryką” zapukałam, weszłam i na pewno zostanę tu na dłużej. A jutro ja i moja mała królewna, robimy te właśnie gofry. W końcu są wakacje!!!

Gofry brokułowe! Istne szaleństwo… po raz pierwszy w życiu żałuję, że nie mam gofrownicy i poważnie zastanawiam się nad jej nabyciem :)

P.S. Dopiero dziś odkryłam Lawendowy dom, ale z każdym kliknięciem zakochuję się bardziej. Jest cudnie.

Tuż po zrobieniu pysznej wegańskiej szarlotki, pędzona ciekawością jakie smakowitości mogą mnie jeszcze czekać pod szyldem lawendowego domu, zrobiłam gofry brokułowe. Cóż ja mogę napisać.. Poezja.. aromatyczne, z charakterem ( ukłon w stronę czosnku) sycące, a przede wszystkim inne. Nie mam gofrownicy wiec użyłam grillowego opiekacza, takiego do panini, wszystko się udało. Porcja z tego przepisu jak dla wygłodniałego statku pirackiego:) Będę zaglądać tu częściej po ciekawe inspiracje :)

Witam, w związku z alergią synka na mleko krowie musiałam z mojej diety wykluczyć wszystkie mleczne produkty. Jakim mlekiem roślinnym zastąpić mleko krowie i czym można zastąpić serek (niestety produkty sojowe na razie też nie wchodzą w grę)?

Cześć Martyna, z mlekiem nie ma problemu, możesz użyć ryżowego, migdałowego, kokosowego. Jeśli chodzi o ser, to trzeba poszukać serowej alternatywy wśród produktów, które synek może jeść. Życzę dużo zdrowia :)