Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta | Wegetariańskie

Genialny makowiec mojej mamy

Czekam na makowiec mojej mamy przez cały. I za każdym razem tracę resztki zdrowego rozsądku, podjadając kolejne kawałki bez żadnych hamulców. Ten makowiec, u nas w domu zwany tortem makowym jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Składa się w zasadzie z masy makowej i mnóstwa bakalii. Jest wilgotny, aromatyczny i cudownie makowy. Po prostu mistrzostwo świata. Warto pamiętać, że makowiec najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego :)

makowiec-doskonaly-przepis_04 makowiec-doskonaly-przepis_01

Makowiec doskonały mojej mamy

[przepis]

2 szklanki maku

szklanka bułki tartej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kilka kropli zapachu migdałowego

3 łyżki miodu

szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów)

kostka masła

6 jajek

szklanka cukru

do dekoracji

szklanka łuskanych orzechów włoskich

szklanka cukru

[/przepis]

  1. Mak sparzyć, zostawić na noc.
  2. Następnego dnia odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
  3. Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia, zapach, miód i bakalie.
  4. Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, następnie dodać do masy makowej.
  5. Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
  6. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec dobrą godzinę.
  8. Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć.
  9. Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, gotować, aż lukier zacznie gęstnieć, dodać orzechy, gotować jeszcze chwilę, a następnie polać orzechową pasą tort i zostawić do wystygnięcia.

makowiec-doskonaly-przepis_02

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Czym by można zastąpić bułkę tartą, żeby przepis był gluten-free? Wygląda niezwykle kusząco, chętnie bym wypróbowała…

Moja mama robi taki sam! Może ma odrobinę mniej cukru i masła, za to trochę mąki. Uwielbiam go :) Jest mokry i pełen bakalii. Pycha!

Pani Beato, jaka jest średnica tortownicy? inspiruje mnie Pani od jakiegoś czasu – tarta czekoladowa – miodziooooooooooo, stefanka – też fajna, ale niestety kupiłam kiepskiej jakości herbatniki, a składniki mają tu znaczenie. Makowca zrobię. Będzie debiut, ale wydaje mi się, że moja babcia robi podobny, też jaki pisały poprzedniczki z jabłkami. U mnie w rodzinie to nie makowiec a tort makowy – przekładany dodatkowo masą orzechową. Absolutnie rewelacyjny. Z czekoladową polewą i orzechami na wierzchu. Za to bez bakalii w środku. Polecam spróbować zrobić – wart wysiłku :)

I dostalam slinotoku na wieczór!!!!
Zrobie na pewno w ten weekend na firmowa wigilie.
Jak dlugo musi stac w lodowce do dobrego zastygniecia? Wystarczy przez noc?

Ewo, tak napisałam w przepisie – jajka ucieramy z cukrem. W całości, białka i żółtka razem, bez skorupek ;) Pozdrawiam serdecznie :)

migdały nie sparzone i nie obrane ze skórki to nic innego jak kaleczenie rzemiosła.
Może trzeba się trochę podszkolić z podstawowych zasad tworzenia wypieków.
Pulchności ma ciastu dodać proszek do pieczenia ?
Może wystarczy ubić z pozostałych białek pianę i dodać do masy żółtkowo-makowej, chyba będzie lepiej !
Bogusław

Dzięki za życzenia, nie robiąc chałtury sukces zawsze jest pewny.
Mogę Ci poradzić jedynie to że jednak warto sięgnąć po stare kulinarne podręczniki, tam jest wiele zasad stosując które sukces jest murowany. Internet i programy w tv to jedna wielka komercyjna ściema !
pozdrawiam

Mam pytanie dotyczące i tego makowca i makowca w kształcie gwiazdy, czy jezlei upieke je jutro to wytrzymaja do czwartku czyli do świat? najpozniej moge je upiec we wtorek czyli 2-3 dni rpzed jedzneiem. czy nie wyschnie za bardzo?

Bardzo proszę o informację na tem. maku. Mam kupiony mak mielony ( bakmit )- czy także musi zostać sparzony na noc? Czy sparzyć go przed użyciem lub wsypać suchy do masy?
Startuję z Pani makowcem jutro rano :o)
Serdecznie pozdrawiam, barbara

Wspaniałe ciasto,robiłam pierwszy raz a wyszło jak z obrazka; )prosty,jasny przepis. Dziękuję,dzięki temu cudeńku mogłam mieć swój wkład w wigilijny wieczór.

Witam !

Czy można dodać szklankę potłuczonych biszkoptów zamiast bułki,mam tylko sklepową akurat ;-(

Pozdrawiam Kasia