Czekam na makowiec mojej mamy przez cały. I za każdym razem tracę resztki zdrowego rozsądku, podjadając kolejne kawałki bez żadnych hamulców. Ten makowiec, u nas w domu zwany tortem makowym jest bardzo prosty do przygotowania, gdyż nie trzeba przygotowywać ciasta drożdżowego. Składa się w zasadzie z masy makowej i mnóstwa bakalii. Jest wilgotny, aromatyczny i cudownie makowy. Po prostu mistrzostwo świata. Warto pamiętać, że makowiec najlepiej przechowywać w lodówce. Smacznego :)
Makowiec doskonały mojej mamy
[przepis]
2 szklanki maku
szklanka bułki tartej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli zapachu migdałowego
3 łyżki miodu
szklanka bakalii (mieszanka skórki pomarańczowej, orzechów włoskich i migdałów)
kostka masła
6 jajek
szklanka cukru
do dekoracji
szklanka łuskanych orzechów włoskich
szklanka cukru
[/przepis]
- Mak sparzyć, zostawić na noc.
- Następnego dnia odsączyć, przepuścić przez maszynkę do mięsa lub zmiksować.
- Dodać tartą bułkę, proszek do pieczenia, zapach, miód i bakalie.
- Masło rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, następnie dodać do masy makowej.
- Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec dobrą godzinę.
- Zostawić w formie do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjąć.
- Do garnka wsypać cukier, dodać 2 łyżki wody, gotować, aż lukier zacznie gęstnieć, dodać orzechy, gotować jeszcze chwilę, a następnie polać orzechową pasą tort i zostawić do wystygnięcia.
Komentarze
Musi by naprawde cudowny! Dzieki za podzielenie sie przepisem ☺Na pewno wyprobuje!
Bardzo się cieszę i życzę smacznego :)
wygląda wspaniale :). Muszę taki zrobić!
Kasiu, polecam z całego serca. Pychota!
to już druga pychota pochodząca od Twojej Mamy, która jest bardzo kusząca :)
Czym by można zastąpić bułkę tartą, żeby przepis był gluten-free? Wygląda niezwykle kusząco, chętnie bym wypróbowała…
Tak sobie myślę, że jakimiś sucharami lub pieczywem gluten free zmielonymi na „bułkę”. Co sądzisz?
Jest bułka tarta bez glutenu:)
Dziękjuę za podpowiedzi, będę testować :)
Slicznosci
Dziękuję za dobre słowo :)
Lepszego niż Twojej mamy nie ma!
Powiem jej :))))))
Ja polecam ten: http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
robiłam go już kilka razy i zawsze wychodzi przepyszny!! A Twój zapewne wypróbuję! Mój brat uwielbia takie makowce :)
Dziękuję za inspirację i życzę smacznego :)
http://everycakeyoubake.blogspot.com/2011/12/swiateczna-strucla-makowa-drozdzowa-i.html?m=1 Ja od kilku lat robię zawijany na cieście krucho-drożdżowym. Ciasto robię w Wigilię, nie musi wyrastać, dłużej zachowuje świeżość. Masę robię dzień wcześniej. Wcześniej robiłam też ten z Moich Wypiekóe. Oba pyszne.
O, super przepis, wielkie dzięki!
Polecam połączenie sernika i maku – ciasto o nazwie marcepan, super nawet dla kogoś kto nie jest wielkim fanem maku tak jak ja :)
Ciekawy pomysł!
Czy z tych 2 szk maku będzie taki na tortownicę???
Czy podwoic składniki???
A jakiej wielkości masz tortownicę Iwona?
28 cm
Często zaglądam do Pani
Precle wspaniałe
Chlebek z bananów poezja
I dzięki Pani pokochalismy soczewicę.Pozdrawiam
A te gwiazdki to co? Bo tez cudne;-)
Które gwiazdki? Te białe są z masy solnej, na choinkę, te drugie z piernika :)
ja mam podobny przepis tylko dodaję 4 starte na grubych oczkach jabłka, najlepiej renety – jest wilgotny i lekko winny :-)
To mnie zaskoczyłaś tymi jabłkami :)
:-)
Ja też daje jabłka :-)
Ja tez:)
Podpisuje sie pod tym, ze ze strony moje wypieki najlepszy :) nawet teściowa powiedziala, ze jest rewelacyjny… :P :P :P
.. Wyglada przesmacznie
Moja mama robi taki sam! Może ma odrobinę mniej cukru i masła, za to trochę mąki. Uwielbiam go :) Jest mokry i pełen bakalii. Pycha!
Ja robię drożdżowy wieniec z makiem. Poprzeplatany może być dekoracją stołu: http://sniezkagotuje.blogspot.com/2012/12/makowiec-na-sposob-estonski.html
Cudowny!!!
Goraco polecam…upieklam w ubieglym roku…i tym razem rowniez zagosci na moim swiatecznym stole☺ http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-na-kruchym-ciescie-z-konfitura-zurawinowa
może makowiec mojej Mamy ? rok temu na blogowej wigilii bardzo smakował :) http://grazynagotuje.pl/tradycyjny-makowiec-mojej-mamy/
Oj, zjadłabym Grażka :)
Nie jest trudny , spróbuj :)
a ten mak to wystarczy raz przekręcić przez maszynkę, czy 2 razy?
Wystarczy raz :)
Drożdżowy klasyk w innej odsłonie :) http://cupcakefactory.pl/troche-inny-makowiec-drozdzowy/
Wygląda mega apetycznie :)
Makowa gwiazda wyglada bardzo swiatecznie i efektownie :) Przepisow na nia jest cala masa w necie ale ogolnie to drozdzowe z masa makowa
Chcę się z nią zmierzyć :)
A ja najbardziej lubię klasykę :-)
http://tartfactory.blogspot.is/2011/12/makowiec-strucla-makowa.html
Tarta makowa z bakaliami polana czekolada , the best
Ja zamiast bułki tartej dodaję kaszą manną ,to przepis mojej mamy,:)
O ciekawe, fajny pomysł z tą kaszą, dzięki Grażynka :)
Pani Beato, jaka jest średnica tortownicy? inspiruje mnie Pani od jakiegoś czasu – tarta czekoladowa – miodziooooooooooo, stefanka – też fajna, ale niestety kupiłam kiepskiej jakości herbatniki, a składniki mają tu znaczenie. Makowca zrobię. Będzie debiut, ale wydaje mi się, że moja babcia robi podobny, też jaki pisały poprzedniczki z jabłkami. U mnie w rodzinie to nie makowiec a tort makowy – przekładany dodatkowo masą orzechową. Absolutnie rewelacyjny. Z czekoladową polewą i orzechami na wierzchu. Za to bez bakalii w środku. Polecam spróbować zrobić – wart wysiłku :)
I dostalam slinotoku na wieczór!!!!
Zrobie na pewno w ten weekend na firmowa wigilie.
Jak dlugo musi stac w lodowce do dobrego zastygniecia? Wystarczy przez noc?
I co oznacza zmiksowac mak? Nie mam maszynki do miesa. Moze byc kupny zmielony? Czy zmielic mikserem?
Tortownica 28cm??
Tortownica 21 cm :)
Witam,
proszę o potwierdzenie w kwestii jajek. Ucieramy je w całości z cukrem?
Ewo, tak napisałam w przepisie – jajka ucieramy z cukrem. W całości, białka i żółtka razem, bez skorupek ;) Pozdrawiam serdecznie :)
migdały nie sparzone i nie obrane ze skórki to nic innego jak kaleczenie rzemiosła.
Może trzeba się trochę podszkolić z podstawowych zasad tworzenia wypieków.
Pulchności ma ciastu dodać proszek do pieczenia ?
Może wystarczy ubić z pozostałych białek pianę i dodać do masy żółtkowo-makowej, chyba będzie lepiej !
Bogusław
Drogi Bogusiu, życzę wielu sukcesów w kuchni. Miłego dnia :)
Dzięki za życzenia, nie robiąc chałtury sukces zawsze jest pewny.
Mogę Ci poradzić jedynie to że jednak warto sięgnąć po stare kulinarne podręczniki, tam jest wiele zasad stosując które sukces jest murowany. Internet i programy w tv to jedna wielka komercyjna ściema !
pozdrawiam
Chciałam zapytać, ile dni może postać taki makowiec od momentu zrobienia? :)
Mam pytanie dotyczące i tego makowca i makowca w kształcie gwiazdy, czy jezlei upieke je jutro to wytrzymaja do czwartku czyli do świat? najpozniej moge je upiec we wtorek czyli 2-3 dni rpzed jedzneiem. czy nie wyschnie za bardzo?
Bardzo proszę o informację na tem. maku. Mam kupiony mak mielony ( bakmit )- czy także musi zostać sparzony na noc? Czy sparzyć go przed użyciem lub wsypać suchy do masy?
Startuję z Pani makowcem jutro rano :o)
Serdecznie pozdrawiam, barbara
Wspaniałe ciasto,robiłam pierwszy raz a wyszło jak z obrazka; )prosty,jasny przepis. Dziękuję,dzięki temu cudeńku mogłam mieć swój wkład w wigilijny wieczór.
Przepisy naszych rodziców są najlepsze!
Witam !
Czy można dodać szklankę potłuczonych biszkoptów zamiast bułki,mam tylko sklepową akurat ;-(
Pozdrawiam Kasia