Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Genialne pierogi z dynią z ciasta parzonego

Genialne w smaku pierogi z dynią to moje niedawne kulinarne odkrycie. Farsz przygotowałam z upieczonej wcześniej w piekarniku dyni hokkaido. Doprawiony szczodrze mieszanką curry, czosnku i szczodrej garści startego parmezanu jest wyrazisty i porusza do głębi rozleniwione nadchodzącą jesienią kubki smakowe. Pierogi możesz podać po prostu z wody, polane gorącym masłem. Możesz też je przesmażyć przed podaniem na złoto i jestem pewna, że ta wersja doprowadzi do ekstazy sporą grupę pierogożerców. Dla wielbicieli subtelnych doznań polecam pierogi w delikatnym bulionie drobiowym lub warzywnym. No pyszna sprawa i tyle!

pierogi-z-dynia-przepis_08

pierogi-z-dynia-przepis_10

pierogi-z-dynia-przepis_06
Pierogi z dynią z ciasta parzonego

[przepis]
Ciasto:
3 szklanki mąki
szczypta soli
Nadzienie:
800 g upieczonej w piekarniku dyni hokkaido
cebula
łyżka przyprawy curry
2 ząbki czosnku
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
łyżeczka soli
świeżo mielony pieprz
100 g parmezanu
olej do smażenia

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącej wody i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
  2. Dynię zmiksować na puree. Jeśli jest zbyt sucha, dodać odrobinę wody.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać przyprawę curry i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć często mieszając ok. 5 minut.
  4. Zestawić z ognia, dodać paprykę, czosnek niedźwiedzi, sól, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  5. Ciasto rozwałkować na cienki placek. Wykroić kwadraty o boku 11 cm, na każdy nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
  6. Gotować w osolonym wrzątku ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  7. Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody, albo w bulionie.

pierogi-z-dynia-przepis_01

pierogi-z-dynia-przepis_02

pierogi-z-dynia-przepis_07

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

robię dziś… ZARAZ! NA śniadanie :))) A co! Zaszaleć można – niekoniecznie na obiad :) Rodzina wstanie i ucieszy się z ciepłego śniadania :) pozdrawiam!

Na pewno pyszne, Beato, nie lepię nigdy pierogów, ale może czas najwyższy zacząć:) W przepisie zabrakło zdania o połączeniu dyni z resztą składników farszu. Możesz dopisać, dla laików kulinarnych:)