Mikroblog | Najnowsze filmy

Fotografia kulinarna. Aranżacja planu zdjęciowego w punktach + film.

Plan zdjęciowy to scena, na której gwiazdą będzie potrawa. Jak sprawić, by ją wyeksponować, podkreślić jej atuty i wywołać u odbiorcy pozytywne emocje? Nie ważne, co fotografujecie, tylko w jaki sposób. Każdą potrawę można pokazać na zdjęciu apetycznie, ale o tym napiszę w kolejnym odcinku. Dziś skupiamy się na aranżacji planu zdjęciowego. Specjalnie dla tych, którzy interesują się fotografią kulinarną przygotowaliśmy film, na którym widać, jak to wygląda w praktyce.

Oto krótki poradnik:

1. Dobierz kolor – kolor tła, talerzy i dodatków to połowa sukcesu (druga połowa to oczywiście perfekcyjny wygląd potrawy).

Satynowa czerń to ryzykowny wybór dla zdjęcia o tematyce letniej. Ja jednak zaryzykowałam, bo zależało mi na wyeksponowaniu czerwieni truskawek. Czerń doskonale sprawdza się w prostych, mocnych kadrach.

żeberka w cydrzeNiebieski określany jest jako kolor, który odbiera apetyt. Mimo to wykorzystuję go często w aranżacjach, bo jest doskonałym tłem ożywiającym potrawy w kolorach brązu, beżu i zieleni. Dodaje świeżości i ładnie podkreśla naturalne barwy potrawy. Często ratuję się niebieskim, gdy potrawa choć smaczna, potrzebuje ożywczego zastrzyku koloru.

krewetki-z-kolendra_2Biały jest uniwersalny, daje wręcz nieograniczone możliwości aranżacyjne. Białe mogą być zdjęcia zimowe, świąteczne, ale też doskonale wyglądają w bieli potrawy w typowo letnim, ogrodowym stylu.

róże karnawałowe_3Szary pozornie smutny i nieatrakcyjny, doskonale współgra z mocnymi barwami. Doskonale sprawdzi się z mocną czerwienią malinowych sosów, uwypukli świeżość zielonego szpinaku lub chrupkość kiełków.

kiełki_2Zielony traktuję z ostrożnością. Jest dość dominujący, wolę go raczej w dodatkach, najchętniej w postaci świeżych listków ziół. Zestawiony z bielą daje jednak poczucie świeżości i lekkości. W aranżacjach „dziecięcych” fajnie się łączy z różem.

pulpety z batatów_4Różowy wbrew pozorom do zdjęć kulinarnych pasuje doskonale. Sprawdza się w deserach, kochają go wszystkie bezowe torty, lody i koktajle. Doskonały do wszelkich zdjęć potraw w stylu fit, bo to kolor świeży i lekki.

ciasto drożdżowe ze śliwkamiCzerwony jako dodatek w zimowych, świątecznych klimatach, albo w typowo letnich zdjęciach z pomidorami lub owocami jagodowymi.

ciasto z porzeczkami_4Żółty w towarzystwie bieli lub granatu doskonały do zdjęć w klimacie letnim, wakacyjnym, odnajdzie się też w całej gamie jesiennych aranżacji z dynią i jabłkami. Doskonały z domieszką szarości.

bułki kukurydziane_32. Zaplanuj dodatki – serwetki, obrusy, podkładki, sztućce, słomki, zakrętki od słoików. Cała gama „przypadkowych” drobiazgów tworzy atmosferę zdjęcia, podkreśla jego klimat. Ale uwaga, na przesadę. Moda na kadry ozdobione szpulkami, zegarkami, okruchami, papierkami, tasiemkami i innymi detalami trwa i ma swoich wyznawców. Trudno w tym uroczym bałaganie odnaleźć prawdziwego bohatera zdjęcia, czyli potrawę, która zazwyczaj niedopracowana tkwi ukryta między nadmiarem gadżetów. Mniej znaczy lepiej. Przygotuj aranżację, a następnie pozbądź się z planu przynajmniej dwóch przedmiotów. Więcej o mojej kolekcji dodatków i teł pisałam tu.

3. Zadbaj o kompozycję – pamiętaj, że symetria jest zazwyczaj nudna. Zadbaj o mocny punkt kadru i dopracuj go. Nie umieszczaj go w centralnym miejscu zdjęcia, pamiętając o zasadzie trójpodziału.

4. Przygotuj aranżację, a dopiero potem potrawę – dzięki temu unikniesz nerwowego, przypadkowego fotografowania, a Twoja potrawa zachowa doskonały wygląd. Wybierz tło, talerz, dodatki. Ustaw światło, sprawdź wszystkie detale w obiektywnie, a następnie zabierz się na przygotowanie potrawy do zdjęcia. Na samym końcu, po próbnym zdjęciu dodaj nietrwałe detale takie jak świeże listki ziół, czy sos, który szybko traci dobry wygląd.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziękuje za cudowne rady. Chłonę z zapałem całą wiedzę i wykorzystuję w moim nowo narodzonym.