Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Flan waniliowy – najprostszy na świecie

flan_2

Dziś są moje imieny, zapraszam z tej okazji na deser, który po prostu uwielbiam. Robiłam go kilkukrotnie, a ta wersja podoba mi się bardzo, gdyż jest wyjątkowo prosta w wykonaniu. Życzę więc Państwu i sobie wyjątkowo udanego dnia ☺

flsn_4

Flan waniliowy

Przepis pochodzi z książki „Nigella ekspresowo”

(proporcje na okrąglą formę o średnicy 25 cm

150 g cukru

puszka mleka skondensowanego słodzonego

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

3 jajka

laska wanilii

flan_3

Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Wsypać cukier do żaroodpornej formy i podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się całkowicie rozpuści i zacznie lekko brązowieć. Kolor i konsystencja powinna przypominać miód lipowy. Rozprowadzić karmel po dnie i ściankach formy, odstawić. Do miski wlać oba rodzaje mleka, zmiksować z jajkami oraz ziarenkami wyskrobanymi z wanilii, a następnie przelać do formy. Formę ustawić na głębszej blasze do pieczenia, na dno wlać gorącą wodę na wysokość ok. 2,5 i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 minut. Następnie zostawić do ostygnięcia i włożyć do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Przed podaniem oddzielić delikatnie nożem masę od ścianek formy, przykryć talerzem i przekręcić w ten sposób, by flan znalazł się na talerzu.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

najlepszy jaki jadłam w zyciu jest z rąk mojego męza kubańczyka :) a jadłam wiele wersji i polskich i kubańskich :) na Kubie to prawie jak deser narodowy :) ja lubie jak mój mąz dodaje limonki , albo kawy… jest boski wtedy :D