Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Fenomenalny bób z miętą i karmelizowaną cebulą z dodatkiem ostropestu plamistego.

bobBób z miętą pasują do siebie tak jak truskawki ze śmietaną – można by rzec, że to para idealna. Młody, zielony bób z wody należy od razu po ugotowaniu obrać ze skórki. Podkręcony lekko słodkawą, wolno karmelizowaną cebulą, czosnkiem i świeżą miętą smakuje doskonale zarówno solo, jak i w towarzystwie prostych placków z mąki razowej, które piekę na suchej patelni. Do bobu dodałam drobno mielony ostropest plamisty, którym wzbogacam regularnie moje posiłki od dobrych paru miesięcy.

Na co działa ostropest plamisty?

Jego dobroczynne właściwości znane już były w starożytności. Można powiedzieć, że te niepozorne ziarenka mają zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Chronią ją przed wpływem toksyn, działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, stymulują regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby, wspomagają układ trawienny. Ostropest plamisty stosowany jest przy kamicy żółciowej oraz podczas leczenia chorób nowotworowych. Dużo jak na tak skromną roślinkę.

Jak go stosować?

Zaleca się stosowanie łyżki ostropestu dziennie. Zazwyczaj dodaję go rano do mojej owsianki z owocami, świetnie się komponuje z sałatkami, omletami. Można go dodać do koktajlu, do zupy, do twarożku ze szczypiorkiem, albo do ciasta na chleb.

bob-z-mietaBób z miętą i karmelizowaną cebulą z ostropestem plamistym

500 g bobu

1 czerwona cebula

łyżeczka miodu

ząbek czosnku

cebulka dymka

1 łyżeczka ostropestu plamistego Sante

łyżka mielonej ostrej papryki

sól

świeżo mielony pieprz

2 łyżki oleju

kilka listków świeżej mięty

Bób ugotować w lekko osolonej wodzie, odlać, lekko przestudzić i obrać, nim całkowicie wystygnie. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, lekko posolić, smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, często mieszając. Następnie dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz obrany bób, smażyć razem jeszcze 5 minut, aż składniki się połączą. Pod koniec dodać pokrojoną drobno dymkę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Zestawić z ognia, wsypać ostropest i posiekaną miętę, wymieszać. Podawać na ciepło np. z plackami z mąki żytniej (przepis na placki znajdziecie tu).

bob-z-mieta_5

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *