Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Jadalne prezenty | Kuchnia | Świąteczne

Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika. Eat Me!

Bezglutenowe ciasto cytrynowe ze słoika nie tylko wygląda doskonale, ale też jest po prostu doskonałe w smaku. Uwielbiam je piec. Jest genialnie proste w przygotowaniu i ma bardzo ciekawy, bogaty smak. Ma świetną konsystencję, jest słodkie, wilgotne i bardzo cytrynowe. Takie ciasto możesz też podarować w prezencie komuś bliskiemu, np. ukochanej babci z okazji jej święta :). Wystarczy do słoika wsypać kaszę wymieszaną z proszkiem, zmielone migdały, mak i cukier i dodać dokładny przepis. Jadalny prezent od święta lub po prostu przepyszne ciasto. Smacznego :)

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis2

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-w-słoiku_2

Bezglutenowe ciasto cytrynowe

[przepis]

1 cytryna

6 jajek

250 g brązowego cukru

125 g kaszy kukurydzianej

125 g zmielonych migdałów (użyłam migdałowych płatków)

2 łyżki maku

1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)

dodatkowo masło i papier do pieczenia do formy

[/przepis]

  1. Cytrynę włożyć do garnka, zalać wodą i gotować godzinę.
  2. Następnie zmiksować w blenderze razem ze skórką na papkę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać po jednym jajku, a następnie pozostałe składniki ze słoika. Po wymieszaniu masa będzie dość rzadka.
  4. Formę keksówkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec ok. godzinę, następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do ostygnięcia. Pięknego dnia Kochani!

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis

bezglutenowe-ciasto-cytrynowe-przepis3

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Obłędnie wygląda a za jakąś godzinę przekonam się jak smakuje bo ciacho siedzi już w piekarniku :) Z tym słoikiem to super pomysł na prezent :)

Zazwyczaj alergicy z celiakią nie mogą jeść orzechów (migdały i inne), często też jajek czy laktozy!
Znajdzie się dla nich jakiś fajny przepis na ciasto, ciasteczka, deser? Super restrykcyjna dieta dla dziecka jest bolesna chciałabym znaleźć jakieś przepisy z mąki ryżowej czy gryczanej (nie koncentratów bezglutenowych, których skład jest obfitujący w same okropności)!
POMOCY!