Bezglutenowe | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu.

dzem-z-truskawek_2Właśnie kwitnie czarny bez. Na biało kwitnie, żeby była jasność.

czarny-bezTylko teraz możecie zamknąć w słoiku aromat, na który trzeba będzie czekać cały rok. Słodki, intensywny zapach białych kwiatów jest idealnym towarzystwem dla dojrzałych truskawek. Na kilogram truskawek wystarczy ok. 10 kwiatostanów. Tu trzeba nieco wysiłku, by zdobyć kwiaty niezanieczyszczone spalinami. Po przyniesieniu do domu najlepiej rozłożyć je na ścierce i zostawić przynajmniej na godzinę, tak by mieszkańcy łąk mogli się wynieść. Po tym czasie dokładnie przejrzeć jeszcze raz kwiaty. Następnie oberwać kwiatki od zielonych galązek, co jest nieco nużące. Można sobie pomóc nożyczkami, wtedy będzie szybciej. Ostrzegam lojalnie, zapach podczas gotowania zwala z nóg. Miałam ochotę wyjeść zawartość garnka chochlą ;)

Dżem z truskawek i kwiatów czarnego bzu

(skorzystałam z przepisu Izy z bloga Smaczna Pyza)

 

1 kg truskawek

10 kwiatostanów czarnego bzu

500 g cukru (użyłam brązowego)

opakowanie żelifixu 2:1

40 ml soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

dzem-z-truskawek_61. Truskawki umyć, odsączyć, pozbawić szypułek i pokroić na ćwiartki lub połówki (w zależności od wielkości owoców).

truskawki2. Do miski włożyć truskawki, dodać cukier, żelfix, sok i skórkę z cytryny. Zamieszać i odstawić na 45 minut, aż truskawki puszczą sok.

dzem-z-truskawek_53. W tym czasie przygotować kwiaty. Przejrzeć dokładnie, odrzucić te z mszycami. Oddzielić kwiatki od łodyżek.

4. Truskawki z cukrem przemieszać ponownie i przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie, często mieszając gotować 3 minuty, pilnując, by nie wykipiały.

5. Zdjąć z ognia, dodać kwiaty i mieszać, aż piana na powierzchni zniknie.

6. Przelać dżem do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcić je i odstawić do góry dnem, aż ostygną.

dzem-z-truskawek_4Jeśli wciąż macie apetyt na bez, tu znajdziecie przepis na kwiaty w cieście. Smacznego :)

dzem-z-truskawek

dzem-z-truskawek_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

???? czy można liczyć na jakiś przepis? truskawki i szampan kojarzą mi się tylko z filmem Pretty woman ;)

W kwestii dżemu nie zależnie z jakich owoców mam jedna zasadę: smażę długo, powoli i dodaje jak naj mniej cukru. Koniak do owoców dodaje tuż przed wlaniem go do słoików ale rownież słoiki po wydarzeniu skrapiam koniakiem. Ilośc alkoholu zależy od ilości owoców i tak np na 5 słoików 200 mil dżemu z truskawek będziemy potrzebować ok szklanki koniaku, ja polecam courvoisier bo smakowo odpowiada mi najbardziej ale może być jakikolwiek inny oby dobry. Dżem nabiera niesamowitego smaku! Dodatkowo do przetworow lubię dodać przyprawy typu wanilia, goździki w zależności jakich uzywam owoców. Polecam spróbować bo naprawdę warto! Pozdrawiam z deszczowej dziś Anglii😉

Oj… zakocham się, to pewne :) Robię co roku syrop z kwiatów, na zimowe przypadłości, ale to połączenie na pewno wypróbuję :)

Spróbuj dla mnie pyszne jadłam w jednym z ośrodków wypoczynkowych w Krynicy Morskiej :) . robiła je właścicielka i ja od niej zgapiłam:)

Więc tak ja robię z takiego przepisu;

700 g truskawek
4 banany
sok z 1 cytryny
ziarenka z 1 laseczki wanilii
1 opakowanie cukru żelującego 2:1 ( 500 g )
Sposób wykonania:
Oczyszczone truskawki lekko rozgnieść. Banany obrać
ze skórki i pokroić w ćwiartki. Zalać sokiem z cytryny i wymieszać. W garnku włożyć truskawki, banany z cytrynowym sokiem oraz ziarenka z 1 laski wanilii. Wsypać opakowanie cukru żelującego i dobrze wymieszać.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 3 minuty. Zdjąć z ognia i mieszać do
zaniku piany.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków. Zakręcić i na 10 minut odwrócić do góry dnem.

Smacznego :)

Chcę wypróbować ten przepis… Ale w internecie spotkałam przepisy, w których kwiaty bzu gotuje się w woreczku z gazy, potem wyjmuje z dżemu. Czy można spokojnie zostawić kwiaty w dżemie? Nie zepsują efektu końcowego?

Właśnie nazbierałam kosz kwiatów bzu, zaraz idę zbierać słonecznie truskawkowki i razem ze słońcem zamknę tě wspaniałe smakui w słoiczkach.. Od kilka lat robię takie dżemy, a także ze swoich czarnych porzeczek. Moje dzieci innych smaków nie chcą. Mam nastawiony syrop z kwiatów czarnejgo bzu, a dzisiaj nastawię jeszcze nalewkę ;). Jest bosska ;). Pozdrawiam serdecznie

Syrop zrobiony, nalewka nastawiona. Dżem jutro ;). Właśnie popijam napar z kwiatów bzu z melisą i cytryną. Bajka, niebo w gębie. Zaraz drugi dzbáan nastawię, Normalnie przepadłam. Polecam na upał.Pozdrawiam

Witam wszystkie Panie
Mam pytanie odnośnie dżemu.
Czy można zamiast kwiatów czarne.bzu użyć jego owoców?
Jeżeli tak,czy można poprosić o przepis?

To ja wiem, jako dziecko zbierałam i zbierałam tez owoce ale teraz nie mieszkam juz w małym miescie wiec miejsce z dała od samochodow to jakaś abstrakcja wiec miałam nadzieję, ze moze mozna gdzieś kupic :-)

No tak! Wy tam w Polsce macie już sezon na truskawki :) Zazdroszczę ;) Fajne truskawkowe paznokcie. Tu w Danii z kolei bardzo popularny jest syrop z kwiatów czarnego bzu do rozcieńczania z wodą, zamiast słodzonych napojów, które są obłożone wyższym podatkiem, aby nie tuczyć społeczeństwa. Duńczycy bardzo lubią ten smak. Próbuję sobie wyobrazić go w połączeniu z truskawkami. Przyślesz mi jeden słoik? Czy może lepiej wpadnę na naleśniki pod koniec czerwca? ;)

Gosia Kamila Drohomirecka Super, że ktoś rozkłada duńską kuchnię na czynniki pierwsze, bo jak ktoś mnie pyta o duńskie przysmaki to moja lista kończy się i zaczyna na smørrebrod i ris a la mande z sosem wisniowym.

Patrycja Skłodowska Wiesz sama jaka jest kuchnia dunska :-) ja nie gotuje po dunsku ale oczywiscie te najbardziej znane przysmaki robie czasami i wtedy wrzucam przepis na bloga do zakladki z kuchnia dunska . a gdzie mieszkasz w Danii ?

Witam serdecznie, czy robiła Pani kiedyś przetwory metodą janginizacji? Pytam, ponieważ wszystkie Pani przepisy wychodzą bezbłędnie, ale ja niestety ze względu na chorobę nie powinnam już stosować cukru, a może kiedyś w wolnej chwili zechcialaby Pani zmierzyć się z tą metodą? :) Pozdrawiam!

Witam, a te kwiaty bzu przy oddzielaniu to maja być tak zupełnie bez lodyzek, same kuleczki? I czy z dżemem nic nie będzie sie działo od tych kwiatków 🙂 Bo ochotę mam ogromna i jutro przystępuje do produkcji 😄

Właśnie dokręciłam ostatni słoiczek. Przepyszny,żałuję ze tam dobrze wycelowalam z liczbą słoików bo do próbowania prawie nic nie zostało 😍

Nic się nie dzieje z dżemem, – odpowiadam na pytanie poprzedniczki, gdy sa łodyżki te mniejsze, czyli baldachimy, wszystko mięknie i jest pycha. Polecam również do truskawek dodawać rabarbar, pyszne połączenie słodkości i kwaśności. Ja nie stosuję w ogóle cukru, a jeśli gdziekolwiek to ksylitol bądź odrobinę stewii. Do dżemu z kolei z czereśni, które będą za chwilę dojrzałe, a już w niektórych rejonach się pojawiły dodaje czerwony pieprz. Taki preparuję i mam u siebie w przepisach, wiem,ze wiele osób korzysta.
Polecam:)