Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Konkursy | Kuchnia | Przepisy | Świąteczne | Święta

Drożdżowy warkocz z bakaliami. Rozwiązanie konkursu Kamis!

To przepis dla tych, co boją się drożdżowych wypieków. Jest uniwersalny i nie może się nie udać. Możecie dowolnie eksperymentować z nadzieniami – sprawdzi się klasyczne makowe, serowe lub bakaliowe. Jeśli zmniejszycie ilość cukru do 1 łyżki, będzie to również świetna baza do kulebiaka z kapustą lub rybą.
Chcę jeszcze wspomnieć o przyprawach, których użyłam do mojego nadzienia. Nie wiem, czy wypada, ale nie mogę się powstrzymać – dwa produkty z serii Specialite firmy Kamis po prostu mnie uwiodły. Są to młynki z przyprawą do dań słodkich oraz do kawy i deserów. Razem z moimi dziewczynami przetestowałyśmy je w kilku sytuacjach. Gorące, ociekające świężym masłem grzanki, aksamitny koktajl pomarańczowy, pierniczki na choinkę no i dzisiejszy farsz – we wszystkich tych przypadkach dla nas strzał w dziesiątkę.

Drożdżowy warkocz z bakaliami
(podane składniki starczą na dwa warkocze)

Ciasto:
500 g mąki
opakowanie drożdży instant (25 g świeżych)
szklanka ciepłego mleka
jajko
3 łyżki roztopionego masła
½ szklanki cukru
szczypta soli
Na farsz:
200 g suszonych moreli
150 g suszonych fig
150 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
1 szklanka soku pomarańczowego
Z przypraw użyłam dwóch mieszanek Kamis z linii Specialite: do dań słodkich z cytrynową skórką, kardamonem i goździkami oraz odrobinę mieszanki do kawy i deserów z wanilią i cynamonem
2 żółtka do posmarowania

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól, cukier. Jajko roztrzepać, dodać do podgrzanego mleka, wymieszać. Do miski z mąką wlać powoli jajka z mlekiem, cały czas wyrabiając. Dodać roztopione, ale nie gorące masło. Wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Morele i figi namoczyć w ciepłym soku pomarańczowym. Gdy zmiękną odsączyć na sitku i pokroić w kostkę. Orzechy posiekać, ale niezbyt drobno, tak by były wyczuwalne w farszu. Do miski przełożyć pokrojone suszone owoce, dodać orzechy, miód i przyprawy. Wymieszać i spróbować farsz. Powinien być wyrazisty w smaku, dzięki czemu nada charakter całemu wypiekowi.

Ciasto i farsz podzielić na pół. Z ciasta uformować prostokąt. Na środkowej części ułożyć farsz, boczne części naciąć, posmarować żółtkiem i zapleść. Wbrew pozorom nie jest to trudne, spójrzcie na zdjęcia.

Gotowy warkocz przełożyć delikatnie na blachę, posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. na ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekło.

Chcę Wam podziękować za tak liczny udział w konkursie. Dzięki Waszym opisom czułam się trochę tak, jakbym przez chwilę mogła zajrzeć do Waszych kuchni i było to bardzo inspirujące doświadczenie. Miło mi poinformować, że nagrodę w postaci wspaniałego zestawu przypraw Kamis Specialite otrzymuje Kinga Kręciwilk. Gratuluję serdecznie!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pieknie wyglada ten warkocz!!!!moze wlasnie tak zrobie z makiem,bo sie troche boje strucli makowej,czy mi wyjdzie…
POzdrawiam :)

Myszko, ja bym chętnie Wam wszystkim je przesłała :) Zachęcam do własnych kompozycji smakowych.
Gosia, to jest bardzo prosty przepis, a ciasto wychodzi bardzo delikatne i puszyste. Spróbuj :)
lipooooo, :)

Ależ się cieszę, bo to ja wygrałam te cudne przyprawy. Już się nie mogę doczekać kiedy u mnie sie zjawią.Serdecznie wszystkich pozdrawiam.

gratulacje Kingo! Pozytywnie zazdroszczę :)) a warkocz jest t ak przekonujący, że już obmyślam na niego strategię :) tzn. co jeszcze kupić ze składników :) Pozdr. Gosia z Gdańska

Przepięknie wyglądają te warkocze. Bez wątpienia byłyby przepyszną ozdobą świątecznego stołu. :)

Pozdrawiam!

pięknie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje:),… ale mam pytanie… jak mogę znaleźć przepisy na śledźie. Kiedyś w prawym bocznym pasku można było wejść tematycznie na daną potrawę, a teraz tegonie widzę:(

jeżeli bym chciała zrobić go na święta, to kiedy powinnam zacząć? W dzień Wigilii czy można trochę wcześniej? Gosia

Czy można zrobić warkocz z makiem?? Jeżeli tak to czy można użyć gotowy z puszki i czy trzeba go namoczyć w soku jak figi??

Witam Świątecznie. Jestem szczęśliwą posiadaczką książki Pani autorstwa "Dzieciaki Szykują Święta", bardzo za nią dziękuję, odblokowała ona kanaliki wyobraźni, których pokładów nawet się nie spodziewałam :) Bardzo się cieszę, że znalazłam Pani bloga :) Pozdrawiam.