Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Surówka z białej kapusty i marchewki – doskonała!

Surówka z białej kapusty – kto jej nie zna? Jestem przekonana, że macie swój autorski patent na surówkę z białej kapusty, jeśli nie, to skorzystajcie z mojego przepisu. To klasyczny przykład ekonomii w kuchni – składniki dostępnie i tanie, a efekt taki, że ślinianki po prostu wariują. Składniki podstawowe to kapusta, marchewka, olej, sól i sok z cytryny. Ważny jest pierwszy etap, czyli wygniatanie. Na zdjęciu widać kapustę dopiero co poszatkowaną, a obok już posoloną i solidnie wygniecioną, aż nabierze szklistego koloru i zmniejszy objętość.

surowka-z-kapusty_3Oto cała tajemnica. Możliwe są oczywiście wariacje na temat dodatków: dymka, szczypiorek, koperek, czerwona cebula, biała cebula, prażone pestki słonecznika.  Ciekawa jestem, co jeszcze dodajecie do surówki z białej kapusty?

surowka-z-bialej-kapusty

surowka-z-kapusty

Surówka z białej kapusty i marchewki

[przepis]

pół średniej główki białej kapusty

3 marchewki

pęczek dymki

1 1/2 łyżeczki soli

łyżka oleju

sok z połowy cytryny

[/przepis]

  1. Kapustę poszatkować.
  2. Przełożyć do miski, dodać sól i solidnie wygnieść dłonią, aż puści soki. Odstawić na 10 minut.
  3. W tym czasie obrać marchewkę, zetrzeć ją na tarce o małych oczkach. Dymkę posiekać.
  4. Marchewkę i dymkę dodać do kapusty i wymieszać.
  5. Doprawić olejem i sokiem z cytryny. Smacznego :)

surowka-z-kapusty_5

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja dodaje olej rzepakowy z cytryna lyzeczka octu z bialego vina jablkiem marchewka sol pieprz i cukier.Jest po prostu wysmienita!!!

Kapustę kiszona właśnie tak przygotowuję + jabłko i dużo pieprzu + cukier.Do białej dodaję poza jabłkiem,marchewkę, ogórka kiszonego startego na tartce i śmietanę(sól i cukier do smaku)-do placków ziemniaczanych,nie ma!!! na świecie lepszej kompozycji :)

Siekam kapustke nastepnie zalewam wrzatkiem i zostawiam na 2 min…dodaje starta marchew, koperek, natka pietruchy, oliwe, ocet winny…i pieprz i sól i cukier ( mowa o surowce z bialej kapustki)…pyszna !!!

Dzień dobry, pięknie tu u Pani w lawendowej przystani i przyjemnie pachnie surówką z kapustki… ja oprócz wymienionych już jabłek, dodaję świeżo zmielone siemie lniane :) jest pysznie i zdrowo i właśnie dziś będzie na obiadek, serdeczności :)

Ostatnio jak byłam w Rumunii podano mi poszatkowaną kapustę po prostu :-) do mojej dyspozycji pozostawiono oliwę, ocet, sól i pieprz niby tak niewiele a kapusta doprawiona tylko tymi składnikami okazała się nowym odkryciem kulinarnym. Było pysznie :-)) Z pewnością na weekendzie zagoszczą u mnie placki ziemniaczane po węgiersku z surówką z kapusty pychotaaa. Pozdrawiam

AAAAAA….Tak jest podobnie i w Serbii …wszystko proste i bez improwizacji …Kapustka …poszatkowana i dowolnie przyprawiona przez konsumenta…. Tylko Naturalne składniki ….i proste wykonanie … jak i podanie także.

Lawendowy dom ?? a kto „zapomniał” o wartościach kalorycznych i w ogóle o wszystkich wartościach potraw przepis bez w/w jest mało wartościowy :(