Kuchnia | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy | Zupy

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest banalnie prosta. To zaczynamy zabawę?

zakwas-na-zurek

Domowy zakwas na żurek

[przepis]

100 g mąki żytniej razowej

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

500 ml ciepłej wody

[/przepis]

  1. Do słoja lub kamionkowego garnka włożyć wszystkie suche składniki.
  2. Zalać ciepłą wodą, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  3. Co jakiś czas zamieszać i sprawdzać, czy nie jest mu za zimno (serio).
  4. Gdy zakwas zacznie przyjemnie pachnieć i lekko „pracować” na powierzchni, to znaczy, że jest gotowy.
  5. Zlać go do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce do momentu użycia.

zakwas-na-zurek_3

Po przespis na doskonały żurek zapraszam tu.

zurek-wegetarianski_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nastawilam zakwas w poniedziałek wg Twojego przepisu z nadzieją wielka, że zrobię barszcz. Niestety, wydaje się, że zakwas naprawde lubi ciepło, a u mnie w kuchni ok.15C, więc nie rośnie. Wynoszę go na słoneczko w ciągu dnia, ale nie fermentuje. Potrzymam go jeszcze troszkę. Nie mam jednak problemu z zakwas em buraczanym, kimchi czy kiszona kapustą. Pozdrawiam serdecznie