Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy

Domowe pączki bezglutenowe

Bardzo udana wersja tradycyjnych pączków w wersji bezglutenowej. Miałam obawy czy pączki wyrosną i będą smaczne, ale ku mej radości udały się doskonale. U mnie w domu zajadamy je posypane jedynie cukrem pudrem, ale po usmażeniu można je też polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową.

Domowe pączki bezglutenowe

[przepis]

7 żółtek

1 jajko

50 g drobnego cukru

skórka otarta z cytryny

70 g masła

250 ml mleka

500 g mąki bezglutenowej

14 g drożdży instant

łyżka spirytusu

marmolada różana

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Żółtka i jajko ubić z cukrem do białości. Dodać skórkę z cytryny.
  2. Masło roztopić, mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami.
  3. Do masy żółtkowej dodawać na przemian masło wymieszane z mlekiem oraz mąkę z drożdżami, na koniec wlać spirytus.
  4. Wyrobić gładkie ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W każdej porcji ciasta zrobić wgłębienie i umieścić w nim po łyżeczce marmolady.
  6. Zaklejać ciasto i formować kulki. Posmarować z wierzchu olejem, żeby nie obeschły, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st.C, żeby wyrosły.
  7. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć pączki partiami z obu stron. Podczas smażenia olej nie powinien być zbyt gorący, gdyż pączki spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.
  8. Usmażone wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mam pytanie odnośnie mąki? Jaka konkretnie? Mieszanka z bezglutenowych czy może gotowa mieszanka? One niestety często mają długi i skomplikowany skład :(

Spirytusu zawiera gluten (dla osób które reagują na śladowe ilości glutenu to istotne ) trzeba wybrać alkohol nie zawierający glutenu. Podawanie w przepisie bezglutenowym spirytusu może uśpić czujność np. Babci ktora chce jak najlepiej dla wnokow a później jest problem.

Zależy który spirytus, tak samo zależy która wódka. Spirytus z akcyzą za zwyczaj robiony jest albo ze zboża albo z skrobi ziemniaczanej warto patrzeć na akcyzę bo ona określa który spirytus jest dla nas bezpieczny, osobiście w przepisie użyłam wódki wyborowej bo jest na skrobi ziemniaczanej

25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant – nie ma co narzekać, wystarczy prosty przelicznik

po co spirytus? czy jest niezbędny ? I jaka mąka bezglutenowa? albo jakie i w jakich proporcjach ? Pączki wyglądają obłędnie! Bardzo proszę o szybką odpowiedź!! :D

Szybkie pytanie! Ciasto ma być bardzo klejące ? Ciężko od tak będzie odchodziło z tego co ja już widzę u siebie

Dobra, z ciastem sobie poradziłam, a kiedy dokładnie wymieszalam to natłuszczonym i rękami informowałam kulki. Eksperymentalnie kilka mniejszych i wiekszych. Wszystkie urosły, pięknie pachniały, i w ogóle surowe ciasto bardzo fajnie prorokowalo.

Schody zaczęły się przy smażeniu bo robiłam to pierwszy raz i oleju nalałam na ok 2-3cm i nie dosięgał do połowy pączka. Chyba zbyt szybko mi się nagrzał mimo pozornej kontroli tegoż, paczki musiałam przesmażyć jeszcze raz bo mi się niedopiekly do końca. Szkoda bo przez to były ciemniejsze niżbym.chciala:-)

Co do faktury to paczek przypomina ciasto drożdżowe, było dość gęste, ale za to mniej tłuste.

W.kazdym razie fajny przepis, łatwy i dość tani. Dziękuję że zechciało Ci się go dla nas stworzyć.

Napewno do niego wrócę coby poćwiczyć wysmarzanie.

Tylko czy ta gęstość była jak u Ciebie ?