Bezglutenowe | Kuchnia | Napoje | odchudzanie | Wegetariańskie

Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?

domowe mleko roślinne_3Mleko roślinne, czyli jakie? Nie śmiejcie moi mili, takie pytania dostaję w komentarzach. Mleko to w tym wypadku nazwa umowna, mówimy o produkcie pochodzenia roślinnego, zastępującego w diecie mleko pochodzenia zwierzęcego. Używam go do naleśników, ciast, deserów, jako dodatek do śniadań, koktajli i kawy. Na sklepowych półkach ze zdrową żywnością znajdziemy kartony z mlekiem sojowym, ryżowym, owsianym, orzechowym, kokosowym lub migdałowym. Kosztują od 9-13 zł za litr, czyli sporo. Kupuję je dość często, gdy brak nam czasu na domową produkcję lub jesteśmy w podróży. W Lawendowym Domu produkcją domowego mleka zajmuje się Lubo i osiągnął w tym moim zdaniem tytuł mistrza. Siedliśmy więc sobie z notesem i długopisem i oto, co nam z naszych rozważań nad mlekiem (wcale nie rozlanym) wyszło.

domowe mleko roślinne_4Mleko migdałowe – najdroższe w produkcji z całej przedstawionej tu trójki.
z 250 g migdałów (koszt ok. 10 zł np. u nas w warzywniaku) otrzymujemy 1500 ml mleka. W sklepie litr mleka migdałowego to od 9-12 zł.
Mleko kokosowe – nie mylić z tym sklepowym z puszki. Bardzo proste i błyskawiczne w produkcji. Z 200 g wiórków kokosowych otrzymujemy 1500 ml mleka.
Mleko owsiane – tu cena surowca podstawowego, czyli ziaren owsa w stosunku do ceny mleka sklepowego jest kuriozalna. Za 200 g owsa na bazarku płacimy… 50 gr (słownie: pięćdziesiąt groszy). Otrzymamy z niego 1500 ml gęstego mleka owsianego o bogatym smaku.
Dlaczego warto robić w domu mleko roślinne?
– cena mleka domowego jest niższa od kupnego, jeśli uda się znaleźć surowiec w dobrej cenie. Najdroższe są migdały i orzechy, ale warto się wysilić i poszukać ich w dobrej cenie.
– smak domowego bezkonkurencyjny. Intensywny, naturalny, bez żadnych wzbogacających dodatków
– brak dodatku cukru i soli. To dla mnie ogromnie ważne, staram się unikać dodatkowych źródeł cukru i soli w diecie.
– jest w 100 % naturalne. Ma krótki okres przydatności do spożycia, wytrzymuje w lodówce 3-4 dni, robimy je więc na bieżąco.
– brak konserwantów
– w kupnym mleku w 1 l znajdziecie ok. 2,5 % migdałów, w tym domowym jest ich ok. 20%. Podobnie jest z innymi rodzajami, wartość odżywcza mleka robionego w domu jest dużo wyższa.
Mam nadzieję, że przekonałam Was do produkcji domowego mleka roślinnego. Jutro pokażę, jak w prosty sposób robimy w domu moje ulubione mleko migdałowe. Miłego dniaaaa!

domowe mleko roślinne

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja kokosowe robię z przepisu Asi z Sojaturobię i jest świetne , ale owsiane robiłam raz i coś nie tak, wyszło , ale bez szału , tak ,ze czekam z wielka niecierpliwością na przepis na to owsiane szczególnie

mogłabym prosić o przepis na mleko owsiane? wszędzie widziałam tylko z płatków owsianych, które nie jest za specjalne szczerze mówiąc ;)

W domowym mleku migdałowym też jest niewiele migdałów, bo większość jednak się odcedza…

Witam.
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zdrówka, pomyślności, dalszej wspaniałej kreatywności oraz wiecznego rozbrajającego uśmiechu życzę :)
Czekam niecierpliwie na mleko owsiane, zdradź, proszę, rodzinna tajemnicę ja jego produkcję )
Miłego dnia
Aga P.

Czekam na przepis na kokosowe! Przekonuje mnie jego cena, na migdałowe będę sobie pozwalać od czasu do czasu, ale myślę, że to właśnie kokosowe zagości u mnie na co dzień :).
Ostatnio zmieniłam dietę z powodów zdrowotnych, wykluczyłam zboża, nabiał, cukier i alkohol, niestety mleka mi bardzo brakuje. Kilka dni temu kupiłam ryżowe, ale jak dla mnie w smaku jest paskudne :(.

Czekam na przepis!

Pozdrawiam!
Słomka

Ja już robiłam sojowe, kokosowe i z orzechów laskowych. Wszystkie smaczne. Teraz chyba spróbuję owsianego ;)

Polecam domowe mleko konopne na bazie łuskanych nasionek konopnych. Przepis jest taki, że do naczynia blendera wsypujemy 0,5 szklanki nasion, 1,5 szklanki wody filtrowanej, 2 świeże daktyle lub 1-2 łyżeczki syropu klonowego, 1/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu wanilli, szczypta soli – całość blendujemy i otrzymujemy przepyszne mleko roślinne, odpowiednie dla wegetarian i wegan :) Ja swoje nasionka kupuję zawsze w sklepie internetowym konopiafarmacja*pl, ale mają też swój sklep stacjonarny w Poznaniu przy placu Wolności :)

Nie doszukałam się odpowiedzi na pytanie o temperaturę wody, a mam ten sam problem z konsystencja mleka co niektórzy komentujący – jak bardzo ma być gorące? Niestety wyszła mi wodnista owsianka :( dziękuję z góry!