Desery | Kuchnia

Domowe lody truskawkowe

Sprawa jest bardzo prosta – kilka składników i niewiele wysiłków, a w zamian prawdziwie truskawkowe, domowe lody. Lubię je właśnie za to, że nie potrzebuję do ich przygotowania żadnych specjalistycznych sprzętów. No i zawsze się udają. Dla tych z Was, którzy mają pewne obawy przed spożyciem surowych jaj lub szukają przepisów na lody bez mleka, mam inną propozycję – zajrzyjcie tu.

 

Domowe lody truskawkowe

To niezwykle prosty przepis na domowe lody. Dodatek przesmażonych na maśle truskawek sprawia, że nie można im się oprzeć.

150 g truskawek

masło do podsmażenia

2  jajka

szczypta soli

120 g cukru pudru

300 ml śmietanki kremówki

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i  przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów.

Przepis pochodzi z trzeciego numeru magazynu Lawendowy Dom. Znajdziecie tam wiele innych pomysłów na lato. Kolejny numer już wkrótce!

Dziękuję Oldze Smile za pomysł ze smażonymi truskawkami.

Aaaaa, jeszcze dziś wieczorem obiecana niespodzianka dla czytelników Lawendowego Domu. Do zobaczenia!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyglądają smakowicie, na pewno chętnie wypróbuję!:)
I duży plus za to, że można je zrobić bez maszyny do lodów.:)

Jeśli chodzi o jajka na surowo – wydaje mi się, że obrobione termicznie – czyli także zamrożone, nie powinny już zaszkodzić.:)

Jeśli chodzi o jajka, to źle Ci się wydaje.Pałeczki Salmonelli całkiem nieźle radzą sobie w niskimi temperaturami, za to giną w wysokich. Dlatego zaleca się wyparzanie jaj przed użyciem do potraw, które mają zawierać surowe żółtko lub białko.

Właśnie wypróbowałam przepis, lody nieco blade są już w zamrażalce, jednak zanim tam trafiły zdążyłam trochę „zeżreć” całkiem smaczne, zobaczymy jak będą smakować już jako lody.
Sam przepis, szybki, łatwy i prosty.

Przepis ciekawy, ale żeby lody były takie czerwone to 1500g truskawek!!! Lody wyszły śmietankowe, mocno słodkie z truskawką w dalekim tle.

Dokładnie mi też takie wyszły, śmietankowe – truskawki niemal nie czuć. Tak mi się wydawało właśnie że coś mało truskawek w tym przepisie, ale myślałam że tak ma być. Trochę się zawiodłam, miało być pysznie truskawkowo, a teraz siedzą w zamrażalniku i nawet nie mam na nie ochoty :(