Sprawa jest bardzo prosta – kilka składników i niewiele wysiłków, a w zamian prawdziwie truskawkowe, domowe lody. Lubię je właśnie za to, że nie potrzebuję do ich przygotowania żadnych specjalistycznych sprzętów. No i zawsze się udają. Dla tych z Was, którzy mają pewne obawy przed spożyciem surowych jaj lub szukają przepisów na lody bez mleka, mam inną propozycję – zajrzyjcie tu.
Domowe lody truskawkowe
To niezwykle prosty przepis na domowe lody. Dodatek przesmażonych na maśle truskawek sprawia, że nie można im się oprzeć.
150 g truskawek
masło do podsmażenia
2 jajka
szczypta soli
120 g cukru pudru
300 ml śmietanki kremówki
Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę. W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów.
Przepis pochodzi z trzeciego numeru magazynu Lawendowy Dom. Znajdziecie tam wiele innych pomysłów na lato. Kolejny numer już wkrótce!
Dziękuję Oldze Smile za pomysł ze smażonymi truskawkami.
Aaaaa, jeszcze dziś wieczorem obiecana niespodzianka dla czytelników Lawendowego Domu. Do zobaczenia!
Komentarze
mmmm pychotka:) wyglądają przepysznie!
mmmmm, dziękuję:)
Wyglądają smakowicie, na pewno chętnie wypróbuję!:)
I duży plus za to, że można je zrobić bez maszyny do lodów.:)
Jeśli chodzi o jajka na surowo – wydaje mi się, że obrobione termicznie – czyli także zamrożone, nie powinny już zaszkodzić.:)
Takie przepisy bez potrzeby użycia sprzętu specjalistycznego to ja lubię najbardziej:)
Jeśli chodzi o jajka, to źle Ci się wydaje.Pałeczki Salmonelli całkiem nieźle radzą sobie w niskimi temperaturami, za to giną w wysokich. Dlatego zaleca się wyparzanie jaj przed użyciem do potraw, które mają zawierać surowe żółtko lub białko.
Zamrożone jajka nie mogą zaszkodzić,ale podobno pod warunkiem,że były mrożone w -20 stopniach
Jaki fajny ten sposób na lody! Podoba mi się, a lody wyglądają wspaniale!
Pozdrawiam ciepło:)
Proste i pyszne. To lubimy w Lawendowym Domu:)
Nie przepadam za lodami, ale te są absolutnie wyjątkowe. Zrobiłam z wiejską śmietaną, wyszły cuudownie.
Bardzo się cieszę. Super!
Genialny pomysł, sama muszę wypróbować :)
Właśnie wypróbowałam przepis, lody nieco blade są już w zamrażalce, jednak zanim tam trafiły zdążyłam trochę „zeżreć” całkiem smaczne, zobaczymy jak będą smakować już jako lody.
Sam przepis, szybki, łatwy i prosty.
Przepis ciekawy, ale żeby lody były takie czerwone to 1500g truskawek!!! Lody wyszły śmietankowe, mocno słodkie z truskawką w dalekim tle.
Dokładnie mi też takie wyszły, śmietankowe – truskawki niemal nie czuć. Tak mi się wydawało właśnie że coś mało truskawek w tym przepisie, ale myślałam że tak ma być. Trochę się zawiodłam, miało być pysznie truskawkowo, a teraz siedzą w zamrażalniku i nawet nie mam na nie ochoty :(
po co jajka ???????????
do otrzymania masy z białek inteligencie -,-
wystarczy cukier , tryskawki (mrożone ) , może śmietana !!!!!!!!!!!
można na 20 godzin
Wyglądają cudnie i tak pewnie smakują. Dla tych co mają mniej czasu polecam lody wiśniowe, tylko dwa składniki i gotowe. http://jedzeniejakleczenie.blogspot.com/2014/08/swietne-lody-wisniowe-dla-sportowcow.html
Fajny pomysł <3 muszęspróbować
Na ile porcji wychodzi?
Ile mozna przechowywac te lody?
proszę lody truskawkowe
Oj zjadłoby się takie lody. Przepis wart uwagi, zwłaszcza teraz – w okresie truskawkowym.