Bezglutenowe | Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy

Przepis na domowe lody śmietankowo-truskawkowe wpadł mi do głowy zupełnie niedawno. Miałam ochotę na klasyczny smak truskawek ze śmietaną w wersji zmrożonej, a że staram się unikać laktozy w mojej diecie, to zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam śmietany wegańskiej, którą przygotowuję na bazie mleka sojowego i oleju. Ciekawa byłam, co wyniknie z takiej kompozycji i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli zależy Ci na lodach bezcukrowych, to cukier możesz tu zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub stewią.

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-07

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-02

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-05

Domowe lody śmietankowo – truskawkowe bez laktozy

[przepis]

100 g słodkich truskawek

¼ szklanki schłodzonego mleka sojowego (koniecznie bez cukru)

¼ szklanki oleju

łyżeczka soku z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)

2 łyżki cukru lub dowolnego słodzika (ksylitol, stewia, syrop z agawy)

[/przepis]

  1. Mleko wlać do dzbanka, zmiksować, aż się spieni.
  2. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać olej, cały czas miksując.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i cukier.
  4. Wymieszać masę.
  5. Truskawki pokroić lub zmiksować.
  6. Do foremek nałożyć truskawki, wlać masę śmietankową i wstawić lody do zamrażarki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-04

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Monika Marczewska przepis jest u mnie na fp ale proszę bardzo:
Składniki:
* 2 zamrożone banany (200gram) przed mrozeniem kroję na plasterki
* 20 gram masła orzechowego
* 20 ml śmietanki kokosowej

Wszystko zmielilam w termomixie i gotowe :-)

Robię w maszynie do lodów. Przepis podstawowy: 2 duże jajka, 2/3 szklanki cukru, dwa kubki śmietany kremówki, kubek mleka. Ze smakami można potem eksperymentować, choć ja najbardziej lubię po prostu dodać dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Lody „na patyku” w foremkach z IKEA :
Pierwsza warstwa,zmiksowane: banan, śmietanka kokosowa ( w kostkach), zmielona wanilia
Druga warstwa: zmiksowane mango lub inne kwaskowate owoce sezonowe
Trzecia warstwa: składniki z pierwszej warstwy z dodatkiem kakao. Trójkolorowe, trój smakowe lody są u nas hitem absolutnym :-)

Przepis również jest na moim fp ale proszę bardzo :-)
Mleko kokosowe w termomixie:
* 200 gram wiórek kokosowych
* litr wody niegazowanej

Do naczynia miksujacego wsypać wiórki i zalać wodą, pozostawić na noc. Rano podgrzewać 6 min/60 st./obr.2 Następnie miksujemy całość obr.10./40s całość bardzo mocno odciskamy odciskamy przez gaze lub pieluche i przelewamy do buteleczki czy sloika i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się mleka jest normalnym zjawiskiem. U góry powstaje smietanka, na dole woda. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką. Z podanych proporcji wyszło mi ok 700ml mleka jak na zdjęciu, butelka ma 1l pojemności :-)

Tak samo możemy wykonać mleko bez termomixa, na noc w garnku zalać wiórki woda, rano podgrzać caly czas mieszając, pilnować aby się nie zagotowalo i dokladnie całość zmiksować blenderem, następnie przecisnąć przez gaze, mi najlepiej jest używać pieluchy tetrowej.

:) ja od wczoraj jestem posiadaczką maszyny do lodów. Mrozi się w zamrażarce i jutro planuję zacząć moją przygodę z domowymi lodami :) a póki co gościły u nas lody z mrożonych bananów i masła orzechowego :) pozdrawiam

Tak!! :-) Czekam na dostawę patyczków drewnianych ;-) bo się skończyły. My teraz jesteśmy na etapie truskawkowych. Blenduję truskawki, wlewam do foremki do kostek lodu, i po około 30 minutach wkładam patyczki :-) Lubimy bananowe, malinowe, porzeczkowe, jagodowe