Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą

Domowe krakersy z dyni to jedna z tych przekąsek, od których się można uzależnić. Ale spokojnie, to prawdziwa bomba energetyczna, pełna ziaren i dodatków, więc spokojnie krakersy można, a nawet należy chrupać na zdrowie. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Do dzieła!

Domowe-krakersy-z-dyni_04

Domowe-krakersy-z-dyni_07

Domowe-krakersy-z-dyni_08

Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą.

[przepis]

350 g dyni hokkaido

2 szklanki płatków owsianych

po szklance:

pestek słonecznika

siemienia lnianego

pestek dyni

mąki orkiszowej razowej

pół szklanki nasion Chia

pół szklanki orzechów włoskich

łyżka czarnuszki

łyżka nasion kolendry

2 łyżki miodu

4 łyżki oleju

2 łyżeczki soli

dodatkowo:

papier do pieczenia

serek kozi

2 czerwone cebule

4 łyżki oleju

łyżka miodu

1/2 łyżki soku z cytryny

sól

[/przepis]

  1. Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut, aż będzie miękka.
  2. Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree.
  3. Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Orzechy zmielić.
  4. Do miski wsypać suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
  5. Dodać miód, olej i rozgniecioną dynię.
  6. Wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
  7. Ciasto owinąć folią i zostawić na pół godziny.
  8. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
  9. Na jeden położyć ciasto, spłaszczyć dłonią, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
  10. Pokroić na kwadraty i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
  11. Piec ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
  12. W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
  13. Na patelni rozgrzać olej.
  14. Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
  15. Gdy stanie się szklista, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
  16. Smażyć jeszcze 5 minut.
  17. Krakersy podawać z serkiem i cebulą. Smacznego :)

Domowe-krakersy-z-dyni_03 Domowe-krakersy-z-dyni_10

Przepis na krakersy pochodzi ze strony Weganon.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *