Domowe krakersy z dyni to jedna z tych przekąsek, od których się można uzależnić. Ale spokojnie, to prawdziwa bomba energetyczna, pełna ziaren i dodatków, więc spokojnie krakersy można, a nawet należy chrupać na zdrowie. Są doskonałe na sucho, bez niczego, a z dodatkiem koziego serka i karmelizowanej cebuli urastają do rangi prawdziwego rarytasu. Do dzieła!
Domowe krakersy z dyni, z kozim serkiem i karmelizowaną cebulą.
[przepis]
350 g dyni hokkaido
2 szklanki płatków owsianych
po szklance:
pestek słonecznika
siemienia lnianego
pestek dyni
mąki orkiszowej razowej
pół szklanki nasion Chia
pół szklanki orzechów włoskich
łyżka czarnuszki
łyżka nasion kolendry
2 łyżki miodu
4 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
dodatkowo:
papier do pieczenia
serek kozi
2 czerwone cebule
4 łyżki oleju
łyżka miodu
1/2 łyżki soku z cytryny
sól
[/przepis]
- Dynię pokroić w grube plastry, ułożyć na blasze do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut, aż będzie miękka.
- Wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia, obrać ze skóry i rozgnieść widelcem na puree.
- Nasiona kolendry rozgnieść w moździerzu. Orzechy zmielić.
- Do miski wsypać suche składniki, czyli: płatki owsiane, pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól.
- Dodać miód, olej i rozgniecioną dynię.
- Wymieszać wszystkie składniki i zacząć wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy.
- Ciasto owinąć folią i zostawić na pół godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Przygotować dwa arkusze papieru do pieczenia.
- Na jeden położyć ciasto, spłaszczyć dłonią, przykryć drugim i rozwałkować na grubość ok. 5 mm.
- Pokroić na kwadraty i ułożyć na wyłożonej papierem blasze do pieczenia.
- Piec ok. 20 minut. Wyjąć na kratkę i zostawić do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotować karmelizowaną cebulę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu, często mieszając przez ok. 20 minut.
- Gdy stanie się szklista, dodać sok z cytryny, szczyptę soli, a następnie miód.
- Smażyć jeszcze 5 minut.
- Krakersy podawać z serkiem i cebulą. Smacznego :)
Przepis na krakersy pochodzi ze strony Weganon.
Komentarze
mmm wyglądają apetycznie, podać Ci adres? ;)
Zamówienie przyjęte!
;)
to i ja może podam swój ;-)
rewelka!!! robię na listopadowy babski wieczór! sądzisz, że mrożona pulpa z dyni też może być?
ja sądzę, że tak ale nie wiem co na to Beatka :)
Boże jakie cudowne
Co robić, co robić, trzeba piec ;)
wygladaja bosko a w lodowce mam dwa kubasy duze puree z dyni wiec chyba powinnam wziac sie do roboty
Oczywiście! Skład nasion dowolny, co tam w szufladzie znajdziesz :)
Twoje zdjęcia powodują niepokojące burczenie w moim brzuchu ;)
Basiu, powiem w tajemnicy, że o to nam chodzi :))))
Nie dosc ze piekne to jeszcze brdzo zdrowe i smaczne , mowilam jestes czarodziejka :)
Jola, ale mi miło się zrobiło. Ściskaaaam!
I znowu mi sie pani wstrzelila w dziesiatke: ;)
He, he, trafiony! Rozumiem, że zrobisz?
Zrobisz :)
Wyglądają obłędnie <3
Baaardzo się cieszę :)
o ja Cię! tego jeszcze w moim repertuarze dyniowym nie było. Dzięki!
Pani Beato, nie sposób przejść obojętnie widząc takie pyszności na blogu koniecznie trzeba zrobić
Oczywiście, nie ma wyścia ;)
Pychota!!!
Będę musiała i ja spróbować :)
wyglądają wspaniale, również będę próbowała :)
Świetnie wyglądają :-) Pani Beatko a czy można mąkę orkiszową zastąpić opcją bezglutenową?
Ja nie Beata,ale zrobilam wlasnie i mysle,ze bezglutenowa tez bedzie ok.Tej maki tam niewiele a wlasciwie skleja wszystko woda ;)
Dziękuję :-)
Mniam, jakie one ładne! :) Chętnie bym się poczęstowała.
Buziaki :*
Zrobilam- pyszne :) zdjecie jutro
czy zamiast dyni mozna dodac pure z batata ?