Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką.

Oto genialnie prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatek owoców sprawia, że jedząc te małe cuda czujesz się jak w niebie ;) Całość uzupełnia smakowita kruszonka, słodka i pachnąca wanilią. Taka drożdżówka nieodłącznie kojarzy się z latem i popołudniami na tarasie. Uwielbiam te unikalne chwile, szczególnie, gdy słońce powoli chyli się ku zachodowi. To czas zasłużonego relaksu, np. z małym kieliszkiem nalewki.

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

[przepis]

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

pół łyżeczki soli

70 g cukru

250 ml ciepłego mleka

50 g masła

jajko

300 g owoców jagodowych (u mnie maliny i truskawki)

kruszonka:

50 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym

50 g mąki

30 g masła

dodatkowo żółtko do posmarowania bułeczek

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, dodać sól i cukier.
  2. Do ciepłego mleka wrzucić pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać stopniowo do suchych wyrabiając ciasto.
  4. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki.
  6. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier i mąkę.
  7. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć składniki palcami aż powstanie kruszonka.
  8. Ciasto wyrobić ponownie, podzielić na 12 porcji, uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Zrobić w środku wgłębienia, włożyć owoce, ciasto posmarować żółtkiem.
  10. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia.
  11. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  12. Wstawić blachę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut lub do momentu, aż się ładnie przyrumienią.
  13. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce do wystygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z marką Ogród Smaków Babuni

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyczytalam ze 7g drozdzy instant odpowiada 25g swieżych. Ze wzgledu na to, ze ciasta drozdzowe zawsze byly moja piętą ahillesową :) dodalam ich chyba z 35g. Drozdżowki wyszly super.ciasto pieknie wyroslo.

Witam, wyglądają cudnie i naprawdę chciałabym zrobić :) mam tylko jeden kłopot, ile to będzie w przeliczeniu takich zwykłych drożdży w kostce? Pozdrawiam

Na stronę oraz przepis trafiłam przypadkiem. Akurat szukałam czegoś „na szybko”. Zrobiłam drożdżówki na mały deser po niedzielnym obiedzie. Drożdżówki znikały w mgnieniu oka, ale największym zaskoczeniem chyba był komentarz mojego taty, który delektował się każdym kęsem i ze łzami w oczach skomentował: „dokładnie jak mojej nieżyjącej ponad 20 lat mamy. Dokładnie taki to był smak, którego nie zapomnę do końca życia”. Także dziękuję chociażby dla tych kilku chwil za udostępnienie przepisu! Żeby celebrować te chwile, a drożdżówki nie spowszedniały następne zrobię mu na Dzień Ojca :)

Pieczenie nigdy nie było moją mocną stroną. Postanowiłam wypróbować ten przepis i jestem zachwycona. Drożdżówki pyszne. Przepis wpisany już został do mojego notatnika. Drożdżówki będą od teraz często gościć na naszym stole;)

Te drożdżówki są fantastyczne ! Pierwszy raz piekłam drożdżówki i wyszły ekstra. Użyłam mrożonych truskawek tylko je najpierw rozmroziłam i odsączyłam.