Przystawki | Wegetariańskie

Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.

chipsy warzywne_4

Te domowe chipsy polecam z całego serca. Sezon na warzywa korzeniowe trwa. Dziś propozycja na „banalną“ marchewkę i „nudnego“ buraka w chrupiącej wersji. Bardzo prosta przekąska, która powinna się spodobać nawet zatwardziałym wrogom warzyw ;) Miłego chrupania!

chipsy z buraka_3

Chipsy z buraków i marchewki

4 niewielkie buraki

4 marchewki

2 łyżki oleju

sól

dodatkowo:

papier do pieczenia

chipsy marchewkowe_3

Warzywa wyszorować, dokładnie osuszyć (nie obierać ze skórki). Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Trzeba przy tym uważać, gdyż marchew piecze się nieco szybciej, niż buraki i łatwo o przypalenie. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu.

chipsy warzywne_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

czipsy wyszły przepyszne. zrobiłam czipsy z buraka, marchewki, pietruszki i ziemniaka. dodatkowo posypałam mielonym kminkiem, mielonym imbirem, chilli i curry. pyszne

Te chipsy sa genialne! wczesniej robilam, ale wyszly gumowate, wazna chyba jest kwestia termoobiegu i uchylonych drzwiczek. Niedługo sprawdze inne przepisy z bloga, pozdrawiam serdecznie;)