Chleby i bułki | Dania główne | Kuchnia

Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!

Domowe bułki do burgerów zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli burgerów. Już za chwilę, gdy tylko pogoda jakoś się ogarnie i nie będzie stroić fochów,  rozpocznie się sezon na wszelkie majówki, grille i przyjęcia pod gołym niebem. U mnie w domu burgerowe preferencje są podzielone na wyznawców burgerów klasycznych i warzywnych. Dla tych drugich mam niecodzienną propozycję od marki Hilcona, z którą współpracuję już od kilku miesięcy. Do moich drzwi dotarł ostatnio utrudzony kurier z przesyłką, która mnie zdumiała. Jeszcze nigdy nie miałam na kuchennym blacie tak dużego wyboru warzywnych kotletów! Mamy tu kotlety z kalafiorem, z serem i grillowanym bakłażanem, z marchewką, ze szpinakiem, serowe z kukurydzą i papryką oraz z ryżem i curry w kokosowej panierce.

Dla wegetariańskiego odłamu mojej rodziny to jest doprawdy eldorado! Kotlety można przygotować klasycznie, odgrzewając je na patelni z dodatkiem oleju. Można je również upiec w piekarniku lub na grillu. W towarzystwie warzyw i sałatek smakują doskonale. Ja podałam je z domowymi bułkami do burgerów, w towarzystwie chrupiących rzodkiewek, czosnkowego tzatziki i oliwek. Mówię Wam, pycha!

Domowe bułki do burgerów

[przepis]

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

450 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżki cukru

100 ml maślanki

100 g masła

łyżeczka soli

2 łyżki oleju

dodatkowo:

jajko

sezam

[/przepis]

  1. Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
  2. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
  3. Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, sól i olej.
  5. Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  8. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To sa gotowe kotlety? Gdzie mozna je kupic. Uwielbiam warzywne burgery, ale sa troche pracochlonne.