Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym

Co powiesz na domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym? Moje są lekko korzenne za sprawą cynamonu, a słodycz czekolady skutecznie przełamuje niespodzianka w postaci masła orzechowego. Pyszna sprawa, w sam raz dla tych, co potrzebują energetycznego kopa.

Domowe batoniki owsiane z masłem orzechowym

[przepis]

300 g płatków owsianych

50 g migdałów

łyżka mielonego cynamonu

2 łyżki cukru

150 g masła

6 łyżek masła orzechowego (przepis na domowe masło orzechowe tu)

200 g ciemniej czekolady

200 g śmietany kremówki

50 g masła

[/przepis]

  1. Migdały lekko uprażyć na suchej patelni.
  2. Płatki i migdały wsypać do blendera i rozdrobnić.
  3. Dodać cynamon i cukier, wymieszać.
  4. Masło roztopić, wlać do płatków, zmiksować.
  5. Wyłożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  6. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
  7. Na masie z płatków wyłożyć masło orzechowe i w miarę możliwości równomiernie rozsmarować.
  8. Śmietanę przelać do garnka, zagotować.
  9. Dodać połamaną czekoladę i masło, podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając, aż masa stężeje.
  10. Pozostawić ją do lekkiego przestudzenia, a następnie rozsmarować na maśle orzechowym.
  11. Foremkę wstawić do lodówki najlepiej na noc.
  12. Następnego dnia wyjąć i pokroić na porcje. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *