Bezglutenowe | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowa nutella czekoladowa

Moja nutella nie jest tak gładka jak sklepowa. Ma wyczuwalne drobinki orzechów i bardzo głęboki, orzechowo czekoladowy smak. Jest przepyszna, a moje dziewczynki są zachwycone, że możemy sobie w domu robić własną pyszną nutellę. Można ją podawać zwyczajnie na chlebie, smarować nią naleśniki lub dodawać do domowej owsianki na dobry początek dnia.

domowa-nutella-przepis_06

domowa-nutella-przepis_05

domowa-nutella-przepis_03

Domowa nutella czekoladowa

[przepis]

300 g orzechów laskowych (łuskanych)

120 g gorzkiej czekolady 90% kakao

150 ml mleka roślinnego

3 łyżki oleju roślinnego

70 g brązowego cukru

łyżka cukru waniliowego

[/przepis]

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
  2. Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
  3. Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
  4. Czekoladę przełożyć do garnka. Dodać mleko, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Dokładnie wymieszać.
  5. Czekoladową masę przelać do blendera z orzechami.
  6. Wlać olej
  7. Dodać oba rodzaje cukru.
  8. Zmiksować składniki i przelać do czystych słoiczków. Smacznego :)

domowa-nutella-przepis_01

domowa-nutella-przepis_07

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

a w ogóle to ostatnio w Pytanie na śniadanie specjalistka mówiła, że cukier brązowy nie ma żadnych wartości a od białego różni go, cena. A nie – ma 10 mniej kalorii w 100g. I już jest sporo stron na temat jego przereklamowania.

Nie ma głupich pytań Kochana :) Tak sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe. Możesz też dodać zwykłe mleko krowie, albo tak jak napisałaś bezlaktozowe. Pozdrawiam serdecznie :)

Chetnie wyprobuje przepis ale pytanie stawiam: u nas nie ma opcji orzechow – moglabym COS innego dodac dla wzmocnienia smaku albo pominac dodatek..tylko chyba zbyt mdle wyjdzie….

Opcja zdrowsza: suszone daktyle 1 duża garść, trochę wody(ok. 2 łyżek) i 2 łyżki kakao. Wszystko należy zblendować. Lubię też wersję „krem snickers”. Mieszam łyżką tę masę z domowym masłem z orzechów :)