Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Domowa granola z suszonymi śliwkami

Domowa granola bije na głowę wszystkie gotowe mieszanki. Jest genialna w smaku i cudownie prosta w wykonaniu. Ma też tę ważną zaletę, że sama możesz skomponować swój wyjątkowy zestaw. Ja mam ostatnio jazdę na suszone śliwki, więc znalazły się one w mojej mieszance. Doskonale sprawdzą się wszelkie pestki dyni lub słonecznika, jagody goji czy sezam. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub morskiej soli. Dla łasuchów, do wystudzonej granoli można dodać garść posiekanej gorzkiej czekolady. Możliwości jest wiele, a udany początek dnia z domową granolą dodaję do przepisu gratis ;)

Domowa granola

[przepis]

250 g płatków owsianych górskich

po 70 g:

  • orzechów włoskich
  • orzechów laskowych
  • migdałów
  • rodzynek
  • suszonych śliwek

4 łyżki miodu lipowego

łyżka mielonego cynamonu

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać płatki, grubo posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały oraz miód i cynamon.
  3. Przełożyć mieszankę na blachę, rozłożyć równą warstwę i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podczas pieczenia przemieszać 2-3 razy.
  4. Wyjąć blachę, do gorącej jeszcze granoli dodać rodzynki i pokrojone śliwki.
  5. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Też używam podobnych składników,ponieważ uwielbiamy wszelkie orzechy,pestki słonecznika, kokos ale bardzo Wam polecam zetrzeć na grubej tarce jabłko i wymieszać z płatkami, dzięki temu porobią się takie smakowite grudki chrupiące , w niczym to jabłuszko nie przeszkadza jeśli chodzi o późniejsze przechowywanie. Zawsze tak robię,polecam serdecznie wypróbować