Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią

Czekoladowy sernik z tofu to niebo w gębie, że się tak górnolotnie wyrażę. To sernik na wyjątkowe okazje, piękny, dostojny, czekoladowy, jesienny. Gładka, mocno czekoladowa masa z nutą wanilii zwieńczona chrupiącą dyniową chmurą. Zamiast tradycyjnego sera użyłam tofu z racji mojej bezmlecznej diety. Na przepis natknęłam się na świetnym blogu Cookblog, dziękuję za inspirację!

wege sernik_2

wege sernik_5

Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią

[przepis]

masa serowa:

100 g gorzkiej czekolady

360 g naturalnego tofu

250 ml mleka kokosowego

70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

5 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

laska wanilii

na spód:

200 g mąki gryczanej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżka gorzkiego kakao

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżki oleju

3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)

1 łyżka mleka roślinnego

do dekoracji:

100 g dyni ze skórką

4 łyżki miodu

[/przepis]

1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

2. Przygotować ciasto na spód sernika. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodać mokre składniki, zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

3. W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wanilię naciąć ostrym nożem, czubkiem wyjąć ze środka ziarenka. Zmiksować tofu, mleko kokosowe, ksylitol, kakao i ziarna wanilii. Dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać całość sylikonową szpatułką i wyłożyć na podpieczony spód.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić w lodówce.

5. Dynię razem ze skórką pokroić na cienkie wstążki za pomocą obieraka do warzyw. Miód rozgrzać na patelni, wrzucić wstążki dyni i smażyć do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Wyjąć wstążki na silikonową podkładkę lub papier do pieczenia, rozdzielić pojedyncze wstążki i pozostawić do przestygnięcia. Następnie udekorować wierzch sernika.

sernik wege

wege sernik_3

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rany, ale cudo! Mleko kokosowe, wanilia, kakao i w dodatku bezglutenowy przepis. A ja właśnie wyjełam z piekarnika moje dziewicze ciasto owsiane (z mąki beglutenowej ma się rozumieć) z duszonymi jabłkami, rodzynkami, bananami i cynamonem :) Z tej radości przupiekłam też palec o piekarnik, ale co tam :) zaraz zalinkuję ten przepis na mojego bloga na fb, a za tydzień piekę sernik z karmelizowaną dynią.