Desery | Kuchnia | Pozostałe przepisy

Czekolada na gorąco z cynamonem. Lubicie?

Szklanka gorącej, gęstej, pachnącej cynamonem czekolady to pomysł w sam raz na zimowy wieczór. Lubię rozpieszczć moją rodzinę małymi przyjemnościami. Dla tradycjonalistów nie wierzących w kalorie, polecam dodatkowo po sporej łyżce bitej śmietany. Hm…

Czekolada na goraco

150 g gorzkiej czekolady

250 ml mleka

1 łyżka mąki kukurydzianej

½ łyżeczki mielonego cynamonu

Do garnka wlać 200 ml mleka, dodać połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, pozwalając czekoladzie na rozpuszczenie się w mleku. W tym czasie dokładnie wymieszać mąkę z pozostałym mlekiem i cynamonem. Dodać stopniowo do garnka z czekoladą, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, gęstniejącej konsystencji. Przelać do filiżanek i od razu podawać.

Pamiętacie o zabawie z taśmami? Po wyniki zapraszam tu.

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *