baby, mazurki i inne słodkości | Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Święta | Wegetariańskie | Wielkanoc | wielkanocne potrawy

Cytrynowy sernik na zimno z tofu

Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający i bardzo wiosenny, doskonały sernik na Wielkanoc i nie tylko :)

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis06

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis10

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis11

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis22

Cytrynowy sernik na zimno z tofu

[przepis]

na tortownicę o średnicy 20 cm

masa serowa:

500 g tofu

2 galaretki cytrynowe

2 puszki mleka kokosowego po 400 ml (schłodzonego wcześniej przez noc w lodówce)

skórka otarta z 1 cytryny

4 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

spód:

150 g migdałów ze skórką

100 g suszonych fig

dekoracja:

galaretka cytrynowa

bezy cytrynowe (kupiłam gotowe w M&S)

[/przepis]

  1. Przygotować spód. Wyłożyć dno tortownicy nieprzywierającym papierem.
  2. Figi zalać wrzątkiem, zostawić na pół godziny.
  3. Następnie odsączyć i zmiksować z migdałami na lepką, gęstą masę.
  4. Wyłożyć nią dno tortownicy.
  5. Tofu odsączyć z zalewy, zmiksować na pastę.
  6. Galaretki wsypać do miski, zalać 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą.
  7. Otworzyć puszki z mlekiem.
  8. Wyjąć łyżką gęstą, oddzieloną warstwę, wodę pozostałą na dnie puszki wykorzystać np. do koktajlu lub naleśników.
  9. Mleko wlać do garnka i podgrzać, uważając, żeby się nie przypaliło.
  10. Do rozpuszczonych galaretek wlać 2 łyżki gorącego mleka, dokładnie wymieszać.
  11. Następnie dodać pozostałe mleko oraz tofu.
  12. Dodać skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru.
  13. Zmiksować dokładnie na gładką masę.
  14. Przelać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc do zastygnięcia.
  15. Gdy masa stężeje, polać wierzch rozpuszczoną wcześniej w połowie szklanki wody galaretką.
  16. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami, kwiatami lub bezami.

 

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis15

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis14

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Własnie szukałam jakiegoś fajnego ciacha na Wielkanoc, takiego żeby mógł zjeść mój syn, który ma dietę bezmleczną. W życiu nie jadłam tofu, gdzie kupię dobre?

Czy garnki w ktorych Pani gotuje i je poleca, Firmy Tefal,nadaja sie do kuchni elektrycznej indukcyjnej…wlasnie rozgladam sie za garnkami do takiej kuchni.

Cześć Liza, używam ich od września, jestem zadowolona. Mają grube dno, co jest dużym plusem, są solidnie wykonane, wciąż wyglądają jak nowe, a przecież u nas gotuje się dużo. Według producenta nadają się do kuchni indukcyjnej. Ja mam zwykłą elektryczną i gaz i się sprawdzają.

Beatko, a gdzie można w Warszawie kupić takie piękne kwiaty do ozdoby? To jakaś inna odmiana, je można jeść? ;) Myślę by taki sernik zrobić na drugie urodzinki córeczki – tyle nietolerancji pokarmowych w rodzinie, że ten spodoba się każdemu :)