Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Crostata z owocami jagodowymi.

crostata z owocami jagodowymi_2

Letnie, piękne, pyszne i bardzo proste. Macie ochotę? No to do dzieła!

tarata z owocami_2

Crostata z owocami jagodowymi

 

[przepis]

Na przepis natknęłam się tu.

Ciasto:
125 g miękkiego masła
3 łyżki  cukru
1 jajko
1
szklanki mąki pszennej orkiszowej

½ szklanki mąki pszennej poznańskiej
szczypta soli

Nadzienie:

Ok. ½ kg mieszanych owoców jagodowych (u mnie poziomki, maliny, truskawki i porzeczki)

3 łyżki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

dodatkowo cukier puder do posypania

[/przepis]

  1. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  2. Następnie cały czas miksując dodać jajko.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać oba rodzaje mąki oraz sól.
  4. Wyrobić ciasto, uformować je w kulę i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.
  5. Owoce umyć, dokładnie osączyć na sitku.
  6. Wymieszać z cukrem i mąką.
  7. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30 cm i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Na środku ułożyć owoce, brzegi zawinąć i lekko skleić, tak by powstał rodzaj miseczki.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 35 minut.
  10. Podawać lekko przestudzone, posypane cukrem pudrem.

crostata z owocami

tarta z owocami

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Właśnie wróciliśmy z całodziennego szwendania. Przyjemnie było, wyspy odpuściliśmy, po po tygodniu na jachcie dziewczyny stanowczo odmówiły opuszczenia stałego lądu ;)

Zrobiłam! Podała z lodami jako poobiedni deser. Zdjęcia nie wstawię bo nie zdążyłam zrobić, a całe zniknęło :-)
Dziękuję za super przepis.