Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy

Coś zdrowego, chrupiącego i z połyskiem. Precle razowe

Dziś propozycja dla wiosennych podjadaczy, takich jak ja. Walka o smukłą sylwetkę trwa, ale u mnie nie oznacza to wcale nudów w kuchni i na stole. Dzisiejsza propopozycja jest rumiana, chrupiąca i w całości z mąki razowej. Nie zawiera tłuszczu, ani jajek, jest zgodna z Metodą Montignac.
Znacie już precle tradycyjne i wiem, że polubiliście ten przepis. Dziś przedstawiam precle w zupełnie innej odsłonie i zaręczam, że warto je upiec. Robi się je błyskawicznie, a efekt? Zobaczcie sami.

Precle razowe
przepis wyszperany tutaj

600 g mąki pszennej razowej (typ 2000)
1 1/2 łyżki drożdży instant
1/8 l ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 białko
dodatkowo 1/2 l wody i 1 łyżka sody

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Cały czas wyrabiając, dolewać stopniowo wodę. Wyrobić ciasto i odstawić je na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie podzielić na 16 porcji, z każdej uformować wałek, a następnie precla. Technikę składania można prześledzić tutaj.
W garnku zagotować wodę, dodać sodę. Wkładać do niej precle na ok. 30 sekund, a następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dla połysku posmarować białkiem. Piec w temperaturze 230 stopni przez 20 minut.

Zdjęcia Beata Lipov

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sa cudowne Beatko! Zjadłabym takiego precelka!
Ależ u Ciebie pięknie, tak wiosennie i już swiątecznie.
Cudowny wystrój bloga :)
Pozdrawiam ciepło:)

O tak, obiecuję sobie tę wiosenną walkę. ALe póki co jakoś nie bardzo mi idzie… ;)) A precle wyglądają przepięknie…

Wspaniale wygladaja i cudne foteczki-jak zwykle zreszta :)no i widze,ze bardzo swiatecznie juz u Ciebie :)
Pozdrawiam :)

Witam Pani Beato,

proszę o informację ile to jest w g drożdży instant (nie wiem jaką ilość kupić).

Z góry dziękuję za informację.

Precle super, i można jeść je nawet na diecie! Podoba mi się również serwetka z niebieską koronką,Która widać na zdjęciach.Gdzie można taką kupić? Pozdrawiam!

Cudowne!!! Zdjęcia są piękne!!! Właśnie jestem w trakcie malowania swojej nowej "starej" klatki i miała być biała, ale ten błękit mnie zachwycił… no to wbiłaś mi klina :))) A serwetka faktycznie perełka. Pozdrawiam serdecznie :)

Muszę koniecznie wypróbować ten przepis! Czy dałoby się zrobić te precelki również z mąki żytniej różowej? Ile wody należałoby wówczas dać?