Dla ułatwienia dodam, że nie jest to makaron ryżowy :) Moje ostatnie kulinarne odkrycie, którym chciałam się z Wami podzielić. Podstawa wielu pysznych dań, słodkich i wytrawnych. Bardzo jestem ciekawa, czy komuś uda się zgadnąć. Przepis jutro. Pozdrawiam Was serdecznie!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trochę wygląda jak pismaniye ale to jest słodkie, a napisałaś, że jest też do dań wytrawnych więc pewnie jednak kadayif :).

Hej,m
Czy to makaron przezroczysty: makaron sojowy – popularny składnik kuchni chińskiej, znany również w innych krajach Dalekiego Wschodu.
Polska nazwa handlowa jest myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (np. japońska odmiana harusame). Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu w głębokim oleju makaron staje się przezroczysty, z tego względu w j. angielskim często jest określany nazwą "cellophane noodles", w j. niemieckim "Glasnudeln".
Pozdrowienia od Nudnelka ;)

Przyłączam się do poprzednich komentarzy, choć prawidłowa nazwa to chyba kanafeh (?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh), bo Turecki kadaif używa się tradycyjnie tylko do słodkich dań. Jadłam to kiedyś w wersji słodkiej w Perskiej restauracji, pyszne :) Ładna zagadka się udała…

Gdyby nie było podpowiedzi, odpowiedziałabym, że to… włoczka biała, zerówka. Hmm, ale to zagadka kulinarna, a więc: makaron – nitki, własnoręcznie wykonany, O!

oj to ja tego ciasta nitkowego nie znam:/
ale czekam na Twoją pyszną propozycję:)) – pewnie coś greckiego, co??:))

Beatko, ja tez chciałam powiedzieć, że ciasto nitkowe – kadaifi, ale cała rzesza mnie ubiegła…

hmm… to jest ciasto greckie Kataifi tzn. surowe ciasto Filo w formie cienkich nitek takie anielskie włosy.
Pozdrawiam
Inka