Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

Ciasto z truskawkami na oleju to ten rodzaj ciasta, który kochają chyba wszyscy. Lekkie, przyjemnie wilgotne za sprawą oleju i niesamowicie aromatyczne dzięki truskawkom. Przepis jest niebywale wdzięczny, nie wymaga specjalnego wysiłku, w zasadzie ciasto przygotowuje się kilka minut i nie ma co się w nim nie udać. Takie ciacho dzieciaki chwytają w lot, gdy przebiegają przez kuchnię podczas zabawy. Lubię mieć kilka kawałków w zapasie, gdy wpada niespodziewany gość na kawkę. Gdy skończy się sezon truskawkowy, można je z powodzeniem piec także z innymi owocami. Doskonale sprawdzą się morele, porzeczki, jagody, poziomki, agrest, maliny i śliwki :)

Co nieco o rafinacji

O rafinacji napisano już wiele. Można się spotkać z opinią, że rafinowany olej rzepakowy jest bezwartościowy. Warto pamiętać, że rafinacja to po prostu czyszczenie z niekorzystnych składników. Jakość oleju zależy przede wszystkim od jakości nasion. Duże znaczenie ma stopień ich dojrzałości, zanieczyszczenia, obecność pleśni oraz warunki przechowywania. Oznacza to, że jakość oleju może być bardzo zróżnicowana. To jest właściwie jedyna „wada” olejów tłoczonych na zimno – wszystko to co było w nasionach, znajdzie się także w oleju nierafinowanym. Oleje tłoczone na gorąco są zawsze rafinowane. Współczesny proces rafinacji jest efektywny: jego celem jest usunięcie składników negatywnych przy możliwie dużym zachowaniu składników wartościowych, do których należą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, w tym najcenniejszy omega-3) oraz witamina E. Więcej przeczytacie tutaj.

 

Ciasto z truskawkami na oleju

Na tortownicę o średnicy 24 cm:

[przepis]

½ kg truskawek

4 jajka

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju rzepakowego rafinowanego

[/przepis]

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
  3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Nie przerywając mieszania wlać partiami olej.
  6. Gdy składniki się połączą przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
  7. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec ok. 30-35 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika, pozwolić by lekko przestygło.
  10. Następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Próbowałaś może piec to ciasto z mrożonymi owocami? Mam jeszcze zapas borówki amerykańskiej z poprzedniego roku:)

Witam, Czy próbowała Pani upiec to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej ? tak żeby było bardziej dietetycznie ?