Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Ciasto z agrestem

Agrest jaki jest, każdy widzi. Zielony, okrągły i kwaśny. Agrest w cieście zmienia się nie do poznania. A dzisiejsze ciasto na samych białkach jest lekkie jak puch. Pachnie masłem i rozpływa się w ustach.

Ciasto z agrestem

6 białek
szczypta soli
100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
50 g tartej bułki
240 g rozpuszczonego masła
350 g agrestu
masło i bułka tarta do formy

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Agrest umyć i zostawić do przeschnięcia na sitku. Połączyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier i bułkę tartą. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Masę wylać do formy, na wierzchu ułożyć agrest. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 55 minut.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Uwielbiam agrest :) Zawsze wyjadałam na wsi prosto z krzaczka :) Ciasto wyglada pysznie. A na jakiej wielkości formę są te skłądniki?

jestem zwolenniczką niezbyt słodkich ciast, a to na takie właśnie wygląda, ale cóż, moje umiejętności piekarnicze są poniżej zera (testowałam wielokrotnie :)

Uświadomiłam sobie właśnie, ze jedyne ciasto z agrestem jakie zwykłam jadać to ciasto mojej babci:). Musze i ja spróbować coś z nim upiec:). Pozdrawiam serdecznie

agrest i ciasto para doskonała , jeszcze nie upiekłam ciasta z agrestem coby nie było wyśmienite i to tez tak wygląda , na pyszne, na bardzo pyszne

Przepisy na ciasta z agrestem są tak rzadkie, że tym bardziej cieszę się, że widzę kolejny oryginalny :) Przyłączam się do pytania o wymiary foremki, bo chętnie bym wypróbowała :)

Madleine, Komarko, foremka ma wymiary 20×30 cm.
with love – nie namawiam, ale spróbować warto.
Inesko, powodzenia.
makola, to pierwszy w tym roku.
Majanko, jak ja Ci zazdroszczę :)
desperate, dziękuję serdecznie.
Aniu, pozdrawiam!
Nath, Papaya, margot, ciasto smaczne bardzo, polecam.

Agrest to jedno z moich najmilszych wspomnień dzieciństwa. Okropnie kwaśny; niedojrzały zjadany wprost z krzaczka. W cieście musi nabierać tak cudownego ciepła…

Pozdrawiam!

Beatko (imienniczko), ciasto jest przeeepyszne. aczkolwiek rabarbaru nie polecam. no może gdyby był w środku ciasta, wyszedłby lepiej. jego kwaśny smak pasuje, ale przesuszona struktura nie wygląda za ładnie. następnym razem zrobię z innymi owocami. a następny raz będzie na pewno :)

Agrest u mnie w ogródku właśnie dojrzewa, więc jak tylko wrócę do domu będę musiała sie zabrać za jakąś agrestową pyszność. :) A Twój przepis wrzucam wysoko na moją listę! :)

właśnie zrobiłam to ciasto i mimo, że dałam troszkę za kwaśny agrest wyszło bosko. spód chwalą wszyscy w domu:)
dziękuję i pozdrawiam:)

Ciasto włąsnmei sie piecze…tylko mam pytanie jak zrobić zeby pomimo pioeczenia owoce zostaly u góry? Bo mi rosnące ciasto zawsze je przykrywa :(

Wlasnie zjadłam pierwszy kawałek.Ciasto pyszne – tylko nei wiem czemu agrest opadl mi na samo dno :(

Idealny sposób na zużycie zamrożonych białek, tylko szkoda, że masła aż tyle ;) Dałam o 40 g mniej i chyba nie zaszkodziło. Ogólnie to ciasto chyba wiele wybacza – skończył mi się proszek to uzupełniłam sodą, która też się skończyła, więc spulchniacza nie było za dużo a nawet nie wiem czy soda w ogóle zareagowała bez kwaśnego w cieście . Ciasto urosło porządnie :) Upiekło się 20 min wcześniej i już było mocno brązowe, być może dlatego, że miałam normalną blachę metalową 20×30 i przez to było cieńsze ;) W smaku bardzo fajne, takie drugośniadaniowe :)