Ciasta i ciasteczka | Wegetariańskie

Ciasto jogurtowe z rabarbarem. Błyskawiczne!

rabarbar

Pierwsze rabarbarowe zbiory za mną i oczywiście pierwszy rabarbarowy wypiek. Bardzo lubię to proste, błyskawiczne w przygotowaniu ciasto. Przyjmie każde owoce, jest wilgotne, pyszne i zawsze się udaje. Smacznego!

ciasto z rabarbarem

ciasto z rabarbarem_1

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

350 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
rabarbar (ok. 300g)
masło i tarta bułka do formy

Rabarbar umyć i pokroić. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i wymieszać, aż powstanie gładka masa. Przelać do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy. Na wierzchu ułożyć rabarbar. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.

ciasto jogurtowe z rabarbarem

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dzięki za szybką odpowiedź, własnie wkładam do piekarnika ;)

Piękne zdjęcia! Uwielbiam rabarbar i takie ciasta też.
U mnie rabarbaru nie widać jeszcze, w ogródku mały, a w sklepie nie widziałam. Muszę się intensywniej rozejrzec, bo cos pysznego bym upiekła :)
Pozdrowienia Beatko:*

zrobiłam to ciasto dzisiaj, jednak w ogóle mi nie urosło. Grubość ciasta była taka sama jak przed pieczeniem, mimo że dałam wszystkie składniki więc nie wiem dlaczego tak się stało? :(

Aniu, ja też nie wiem. Robiłam je wielokrotnie i bezproblemowo. Być może przyczyna tkwi w którym ze składników – może proszek był przeterminowany. Trudno ocenić, gdy jest się po drugiej stronie monitora. Pozdrawiam serdecznie :)

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Faktycznie w proszku może tkwić problem, akurat został mi w kuchni jedynie ten z najmniej lubianej firmy, który daje raczej słaby efekt. Mam też w swoich zbiorach bardzo podobny przepis i sposób wykonania – tyle, że na ciasto z owocami i kruszonką i ten zawsze mi wyrasta. Może zrobię jeszcze kiedyś kolejne podejście :)

Upiekłam. Trzymałam się ściśle przepisu. Wyszło mało słodkie i totalny zakalec, zresztą pierwszy w moim życiu. Proszek miałam firmy G…ll…we z datą do listopada 2013. Co mogło pójść jeszcze nie tak ? Piekę dużo i często i nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło.

A ja mam pytanie odnośnie rabarbaru. Czy zawsze kładziesz całe łodygi na cieście? Ja pokroiłam na małe kawałeczki, rozłożyłam na cieście – niestety wyszedł zakalec. Myślę, że tego rabarbaru było zdecydowanie za dużo ( dałam tylko 25 dag) w stosunku do powierzchni tortownicy. Być może gdy łodygi są w całości woda ma którędy odparować. Przy pokrojonym rabarbarze, w ilości podanej w przepisie – warstwa owocowa zakrywa ciasto zupełnie, a nawet leży „piętrowo”. Następnym razem zmniejszę ilość rabarbaru o połowę ;) nie poddam się!

było dobre to fakt ;) zjedliśmy w całości pierwszego dnia :) A jak kładziesz rabarbar? zawsze całe łodygi czy do zdjęcia, żeby pięknie wyglądało?

Mi też wyszedł zakalec i ciasto wcale nie urosło…Ale i tak jest dobre :) Może faktycznie trzeba trochę więcej proszku do pieczenia?

Totalny zakalec :( a dałam nawet więcej proszku do pieczenia niż w przepisie. A szkoda, bo zapowiadało się tak dobrze na cały sezon letni…