Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciasto jogurtowe z porzeczkami

porzeczki

To takie zwykłe ciasto z owocami. Nie jest szczególnie puszyste, raczej cięższe, wilgotne i bardzo owocowe. Uwielbiam je z kubkiem kefiru lub maślanki. Czasem sprawia problemy, gdy przykładam się do niego za bardzo, pamiętajcie, nie lubi długiego mieszania. Cudownego letniego dnia moi mili.

ciasto z porzeczkami_3

Ciasto jogurtowe z porzeczkami

200 g mąki i dodatkowo 1 łyżka
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
125 g cukru

80 g roztopionego masła
150 ml naturalnego jogurtu
300 g
owoców jagodowych (u mnie porzeczki z dodatkiem jagód)

porzeczki_2

Owoce umyć i bardzo dokładnie odsączyć. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, masło i jogurt. Owoce posypać mąką i dodać do pozostałych skladników.To jest ten rodzaj ciasta, który nie znosi długiego, dokładnego mieszania. Wystarczy kilka ruchów łyżką, nie więcej. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 55 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Po upieczeniu pozostawić na kratce do wystygnięcia.

ciasto z porzeczkami_2

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *