Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy

Ciasto jogurtowe z czereśniami.

Owocowy raj otworzył swoje bramy na dobre. Rabarbar, truskawki, czereśnie, pokazały się już jagody. Dojrzewają morele i brzoskwinie. Moje brzoskwiniowe drzewo ugina się pod owocami. Dziś obiecane ciasto z czereśniami. Proste, szybkie i uniwersalne. Pasują do niego wszystkie letnie owoce. Pamiętajcie, że to ciasto nie lubi nadgorliwości i długiego mieszania.

Ciasto jogurtowe z czereśniami

[przepis]

350 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
czereśnie (ok. 300g)
masło i tarta bułka do formy

[/przepis]

  1. Czereśnie umyć, pozbawić pestek.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
  3. Wsypać cukier.
  4. Jajka wymieszać z olejem i jogurtem, dodać do suchych  składników.
  5. Wymieszać metalową łyżką, tak by wszystko się połączyło, ale bez przesady, masa powinna być odrobinę grudkowata – nie miksować.
  6. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
  7. Na wierzchu ułożyć czereśnie. U mnie kilka czereśni zostało z ogonkami :) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wspaniałe zdjecia, a ciasto mega odlotowe! Wyobrażam sobie jak fajnie wyjmować taką czereśnię z kawałka ciasta i zajadać :)
Super!:)

Ciato wygląda przepięknie. Jak zwykle prześliczne zdjęcia i cudny fartuszek. Uwielbiam Twoje fartuszki. Pozdrawiam serdecznie!

Mona, dla mnie też lato to smak czereśni :)
Lovely Home – u nas zostały okruchy.
Madleine – też uważam, że najważniejszy jest smak.
Myszko, Slyvvia – dzięki dziewczyny.
Bożenko, oj mam to samo, ciągła walka.
Mammamisia, z fartuszkami to mamy chyba podobnie. Ściskam mocno.
Liska, w tym roku zaskakujący urodzaj. Mimo, że zapomniałam spryskać je w lutym i wiosną chorowało, to nigdy jeszcze nie miało tylu owoców.
Niech żyje!

a u mnie czereśnie wciąż strasznie drogie. :( ale poczekam jeszcze troszke cierpliwie i jak zrobie to bedzie podwójnie smakować :D

Dziś podejście drugie do tego wspaniałego ciasta, wczoraj po pięknym wyrośnięciu w piekarniku, po wyjęciu z niego oklapło o jakieś 2 cm :( do wyrzucenia…czy ono powinno postać w piekarniku dłużej? A może jest jakaś kolejność mieszania składników? Nie odpuszczę, musi to ciasto wyjść i koniec :)

Ja piekę, są takie lekkie, wyśmienite i szybkie. Moje chłopaki je uwielbiają, szczególnie malec, który za świeżymi owocami nie przepada. A ja z kolei mam teraz fazę na własny żytni chleb na zakwasie z własnym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu (takim jak u Ciebie) i nie mogę się od niego oderwać. Palce lizać… Tylko jakie dżemy zostaną mi do zimy? Chyba czarna porzeczka z wanilią :)

Chciałabym lekko odchudzić ciasto – ile mam dodać ksylitolu zamiast cukru i jakiej mąki użyć żeby było fit ? co zamiast oleju? :)

Truskawki tez juz można spotkać w dobrej cenie. Mniejsze, może mniej „wyglądające” sa juz po 3zl. Większe, z wyglądu apetyczniejsze to koszt ok. 7 zl za kilo. Chociaż przyznam, ze te mniejsze, niby-gorsze, moim zdaniem jednak sa lepsze, bo i slodsze, i psuja sie wolniej.

Lawendowy Dom jakiej średnicy jest ta forma? Bo chętnie bym takiej użyła do pieczenia tego ciasta, tylko mam obawy żeby mi nie „uciekło” :D. Czy użycie truskawek (bardziej wilgotnych niż czereśnie chyba) nie spowoduje, że ciasto zrobi się zakalcowate?