Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciastka owsiane fit lub wręcz przeciwnie :)

Ciastka owsiane z tego prepisu piekę od lat, bo są pyszne, mega proste i za każdym razem mogą smakować jak nam się podoba. Zabieram je często ze sobą, gdy wypuszczam się w miasto, ratują mnie przed nagłym napadem głodu.  A gdy mam ochotę na totalne łasuchowanie to… oblewam je garnkiem gorącej, gorzkiej czekolady. No ale to opcja raczej na wyjątkowe okazje ;)

Ciastka owsiane w wersji fit

[przepis]

300 g płatków owsianych

100 g otrębów owsianych

250 ml mleka roślinnego

5 suszonych fig

50 g migdałów

50 g orzechów laskowych

1 łyżka ziaren kakaowca (jak akurat są pod ręką)

1 łyżka cynamonu

1 łyżka ksylitolu

opcjonalnie 200 g gorzkiej czekolady

[/przepis]

  1. Płatki i otręby wsypać do miski, zalać mlekiem i zostawić, żeby napęczniały.
  2. Figi pokroić w drobną kostkę, migdały i orzechy (i ewentualnie ziarna kakaowca) zmiksować na grube okruchy.
  3. Wymieszać namoczone w mleku płatki i otręby z figami, migdałami, orzechami, cynamonem i ksylitolem.
  4. Masę rozłożyć porcjami wielkości orzecha włoskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 st.C.
  5. Piec 25 minut, aż ciasteczka się ładnie przyrumienią.
  6. Po ostygnięciu ciasteczka są gotowe, no chyba, że tak jak ja, tym razem macie ochotę oblać je czekoladą… Smacznego!

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Udadzą się jeśli zamiast otrębów użyję 400g płatków owsianych? Mam w domu wszystko poza otrębami, a mam ochotę upiec takie ciacha :)

Ja mam jeszcze pytanko – czy te namoczone płatki i otręby przed wymieszaniem z przyprawami i bakaliami należy odsączyć, czy może całe mleko wsiąknie w płatki i otręby? :) Jestem na diecie bezcukrowej, a Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie, więc muszę koniecznie je zrobić na weekend, żeby choć w minimalnym zakresie połasuchować :)

Oj kuszą, wyglądają wspaniale Czym mogę zastąpić otręby ? Dorzucę fistaszki zamiast laskowych bo mam akurat ochotę A moje sprawdzone ciasteczka z płatkami owsianymi są z mąką jaglaną 50/50 ale nie są niestety wegańskie, dodaję masełko i jajko, czasem płatki migdałów, formuje kuleczki i robię wgłębienie w które nakładam trochę powideł śliwkowych.