Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Ciasteczka z poziomkami i lawendą

W ogródku kwitnie lawenda i dojrzewają poziomki. Te ciasteczka to taka kulinarna błachostka. Maleńkie i urocze, w sam raz na letni podwieczorek. Skusicie się?

ciasteczka poziomnkowe_3

Ciasteczka z poziomkami i lawendą

140 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
80 g miekkiego masła
70 g cukru pudru
2 łyżki mleka
poziomki

1 łyżeczka pokruszonych kwiatów lawendy

skórka otarta z 1 cytryny

ciasteczka poziomkowe_2

Połączyć w misce oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem i mlekiem. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mieszankę mąki oraz lawendę i skórkę z cytryny. Ciasto zagnieść. Formować z niego maleńkie kulki wielkości orzecha laskowego, w środku zrobić wgłębienie, wkładać do niego po jednej poziomce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C i piec ok. 18 minut. 

ciasteczka poziomkowe ciasteczka z lawendą

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzisiaj na pewno się skuszę na taką błahostkę! Moje ostatnie poszukiwania na blogach nie dały rezultatu a Pani z tym przepisem trafiła idealnie, Lawendowy Dom zawsze odpowiada mojemu gustowi! Pozdrawiam z upalnego Wrocławia!