Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Chrupiące szparagi z piekarnika.

pieczone-szparagi_2Nie ma znaczenia, czy użyjecie szparagów białych, czy zielonych. W obu przypadkach efekt  będzie doskonały. Pyszne, proste i efektowne danie. Owsiano-ziołową panierkę  seromaniacy mogą wzbogacić startym parmezanem. Smacznego :)

pieczone-szparagiChrupiące szparagi z piekarnika

pęczek szparagów

panierka:

100 g płatków owsianych Sante

50 g tartej bułki

70 g migdałów Sante

ząbek czosnku

łyżeczka skórki otartej z cytryny

garść świeżych ziół

łyżka oleju

sól

do posmarowania:

1 białko

łyżka majonezu

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końcówki, obrać. Zmiksować składniki panierki na kruszonkę. Białko roztrzepać z majonezem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi smarować przy pomocy pędzla emulsją z majonezu i białka, a następnie panierować. Układać na blasze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni.

pieczone-szparagi_9

pieczone-szparagi_6

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

dzięki za przepis :) wypróbowałam.Co prawda trochę go zmodyfikowałam bo nie miałam np. migadałów i dałam dodatkowo płatki kukurydziane ale wyszły palce lizać :). Nawet moja mała sie zajdała :)