Chleb z ziaren na wodzie, bez drożdży i innych spulchniaczy, bez mąki, bez cukru i tłuszczu. Same ziarna, nasiona i orzechy sklejone… wodą. Brzmi dziwacznie, prawda? Ten chleb traktujcie specjalnie. Nie da się z niego zrobić tostów, ani pokroić cieniutko. Kruszy się dość łatwo, ale moi mili, co za smak! To co, pieczemy?
Chleb z ziaren
(Przepis pochodzi z fantastycznego bloga Smakoterapia, u mnie z małymi zmianami)
[przepis]
1 szklanka pestek słonecznika
1 szklanka pestek dyni
1/3 szklanki lnu złocistego
1 szklanka orzechów laskowych
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
3/4 szklanki płatków owsianych
4 łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu lub łyżeczki ksylitolu
1 1/2 szklanki ciepłej wody
dodatkowo:
masło do wysmarowania formy
papier do pieczenia
[/przepis]
- Do miski wsypać wszystkie suche składniki.
- Dodać miód i ciepłą wodę, wymieszać, tak by składniki się skleiły i pozostawić w misce na godzinę.
- W tym czasie przygotować formę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wysmarować papier masłem, dzięki czemu skórka ładnie się zrumieni, a chleb łatwo wyjdzie z formy.
- Masę przełożyć do formy, docisnąć łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
- Piec 50 minut, następnie wyjąć z formy na blachę do góry dnem i piec jeszcze 15 minut.
- Upieczony chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić bardzo ostrym nożem. Smacznego!
Komentarze
to najbardziej chrupiący i najzdrowszy chlebek jaki widziałam! jedyny w swoim rodzaju i z pewnością pyszny, czy na słodko czy na wytrawnie :)
Masz rację, pozdrawiam serdecznie!
Jeszcze nie robiłam takiego chleba!, chyba czas najwyższy go wypróbować:)
Asia, czas najwyższy :) :)
zapisuje przepis…cudowny chlebek!!! Baaaardzo lubię taki z chrupiącym „wnętrzem” ;)
Pozdrawiam!
Ela
Ela, chlebek nietypowy, bardzo prosty w wykonaniu. Polecam i serdecznie pozdrawiam!
Przepis mnie bardzo zaciekawił i z chęcią bym go wypróbowała a do tego te apetyczne (jak zawsze) zdjęcia. Jakie były wymiary formy w której był pieczony?
Klasyczna keksówka.
Robię coś takiego, ale „na winie” (co się nawinie to do gara) i na słodko. Jak bardzo się kruszy to mamy crunchy do mleka/jogurtu, a jak można kroić to zdrowe przekąski do kawy :) taki typ ciastek owsianych dla leniwych.
Marzena, ja też nabrałam ochotę na wersję słodką. Na winie mnie rozwaliło :) :) :)
dziś piekę:)
Trzymam kciuki :)
zrobiłam wszystko według przepisu i chlebek po wyjęciu z formy (po 50min) rozpadł mi się :(
czym to mogło być spowodowane?
Sysia, trudno powiedzeć na odległość. Może nie wystudzilaś go wystarczająco. Nie można go kroić po upieczeniu. Może nie posmarowałaś masłem papieru do pieczenia. Może miałaś tępy nóż do krojenia. Sama widzisz, że powodów może być sporo. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!
ale chlebek rozpadł mi się jeszcze przed krojeniem, w przepisie jest żeby po 50 minutach wyjąć go z formy i piec 15 min żeby skórka była chrupiąca i tak też zrobiłam… dzisiaj próbowałam ukroić sobie kawałek, ale niestety nie dało się, w środku jest wilgotny(lepiący się), może za dużo wody użyłam? :( mam nadzieję, że następnym razem się uda :) Pozdrawiam
Trzymam kciuki :)
uwielbiam chlebek zmieniający życie, w ogóle uwielbiam wszelkie przepisy sarah britton.. jedyna jego wada.. nie można go za dużo zjeść, bo ta ilość orzechów także mocno idzie w biodra:)
kurde , moj wyszedl jakis mokry w srodku a pieklam i pieklam :(
Wczoraj pierwszy raz zrobiłam chlebek dokładnie wg przepisu i udał się rewelacyjnie:-) Bardzo dziękuję za przepis. Blog śledzę od jakiegoś czasu i jest świetny. Pozdrawiam serdecznie:-)
Katia, bardzo się cieszę i serdecznie pozdrawiam!
robiłam kilka razy, raz z Twojego raz z innego przepisu :)
Ja właśnie dawno go nie piekłam, czas to nadrobić :)
Robilam krakersy to i chlebek zrobie – te krakersy bo BOMBA! Zachwycona ja i rodzinka
Małgosia, ależ s^ę cieszę! Te krakersy to jest hit! My też uwielbiamy :)
zrobilam do nich smalec z fasoli i paste z makreli i tak jedlismy caly wieczor ogladajac 2 filmy i wypijajac 2 butelki wina !!!!
Małgorzata, ale smakowicie! U mnie też smalec z fasoli właśnie się szykuje :)))))))
Ja!!!!!
Mialam inny tego typu chleb dzisiaj w planie,ale sprobuje dla odmiany twojego :)
Ciekawa jestem Twojej opinii :)
Jak zrobie to dam znac :) Krakersy pyszne to i ten chlebek na pewno tez :)
mam pytanko…czy ów chlebek nie rozsypuje się przy krojeniu i rzeczywiście można uzyskać tak piękne kromeczki j.w. (?)
Edyta, opisałam na blogu, że nie jest to typowy chleb. Tostów z niego nie zrobisz raczej, no ale jak widać na zdjęciu kromeczki udało się pokroić :)
zapytałam,ponieważ z doświadczenia wiem,że im więcej ,,dużych ziaren” w chlebie tym bardziej chleb się kruszy.
Edyta, dokładnie tak.
Rozumiem, że kasza jaglana ugotowana razem z suchymi składnikami?
Tak
Ide robic ten chlebek . Kupie tylko wszystkie potrzebne skladniki.
brzmi smakowicie; jeśli tylko będę dzis rozgrzewać piekarnik, to chyba się skuszę. dziękuję za przepis
A proszę bardzo. Mam nadzieję, że się uda :)
piękny :)
mmm, świetne!
Wygląda smakowicie, zaraz idę łupać orzechy :) Co to za dodatek do chleba ? Czy to jakaś konfiturka z żurawiną ?
Pytam bo mam brusznicę i nie mam pomysłu na nią ;)
Tak, to bardzo prosty sosik z żurawiny do mięs i serów. Wrzucę jutro przepis na bloga :)
Uwielbiam :)
<3 rewelacja ;-)
Wygląda smakowicie, wypróbuje :)