Chleby i bułki | Kuchnia

Chlebek z cukinii z orzechami

ciasto z cukinii_4

Jeśli lubicie ciężkie, korzenne ciasta, ten przepis na pewno Wam się spodoba.  To miła odmiana po lekkich deserach pełnych świeżych owoców i dobry pomysł na przekąskę w czasie podróży. Bochenek z cukinii wygląda nieco zakalcowato (taka jego uroda) i z każdym dniem smakuje lepiej. Polecam!

orzechy

Chlebek z cukinii z orzechami

[przepis]

500 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)

2 jajka

110 g cukru trzcinowego

125 ml oleju

100 ml mleka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy piernikowej

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ szklanki łuskanych orzechów włoskich

½ szklanki posiekanych drobno suszonych fig

do formy: masło i mąka

dodatkowo: miód i orzechy do dekoracji

[/przepis]

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody z cukinii odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Jajka utrzeć z cukrem, aż będą białe. Następnie, ciągle ucierając dolewać stopniowo olej i mleko.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać porcjami do mokrych składników.
  5. Na koniec wsypać posiekane orzechy, figi i cuknię.
  6. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. godzinę.
  8. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przełożyć ciasto na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można go polać płynnym miodem i udekorować połówkami orzechów. Smacznego.

ciasto z cukinii_2

ciasto z cukinii_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ciekawa alternatywa, cukinie zawsze robię na słono, w wersji na słodko to jedynie placki a’la ziemniaczane, cukinie obrodziły jak co roku w ogrodzie więc chyba skuszę sie na ten chlebek :)

Wybieram się na długą podróż na wakacje autem, chyba sobie upiekę ten chlebek na drogę, by mieć zdrowszą alternatywę przekąski :)

Wybieram się na długą podróż na wakacje autem, chyba sobie upiekę ten chlebek na drogę, by mieć zdrowszą alternatywę typowych przekąsek :) tylko pokombinuję coś z mąką, bo unikam glutenu :)