Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Chlebek z cukinii – cake aux courgettes.

Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni.
Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię.
Mam w kuchni regał wypełniony książkami kucharskimi. Zbieram je od zawsze, zbierali je także moi rodzicie. Często przysiadam na kuchennym stołku i sięgam na oślep po jedną z nich. Ostatnio po raz kolejny zachwycam się prostotą i urodą wypieków z „Quiches, cakes & compagnie” z przepięknymi zdjęciami Akiko Ida.

Dziś polecam Wam z całego serca moją wersję ciasta z cukinią i parmezanem. Jest wilgotne i dość ciężkie, pachnie bazylią i miętą. Cudowne w towarzystwie wielkiej misy sałaty.


Chlebek z cukinii

200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g startego parmezanu
100 g fety pokrojonej w kostkę
50 ml oliwy z oliwek
50 ml oleju słonecznikowego
100 ml mleka
250 g startej na tarce o dużych oczkach cukinii
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej mięty
sól
świeżo mielony pieprz

  1. Cukinię wrzucić na rozgrzane masło.
  2. Smażyć, często mieszając, aż odparuje z niej woda. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszać oliwę, olej, mleko i jajka.
  5. Mieszaninę doprawić solą, pieprzem i ziołami i wlać do miski z mąką.
  6. Składniki połączyć, dodać cukinię i sery. Wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.
  8. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

DOmki wyglądają jak te, które kiedyś robiłam z klocków Lego :)

A kejka sobie zapiszę, bo mi się bardzo podoba, tylko poczekam na polskie cukinie :)

Lubię cukinię a połączenie z przepisu pewnie mi bardzo posmakuje. Nie zapomnę o tym przepisie z pewnością szybko.
pozdrowienia ciepłe,
rzeczywiście domki jak z lego:)

Piękne to ciasto !:))) Ciekawa jestem jak smakuje i pachnie. Na pewno pięknie:)

A domki śliczne:))
Słonecznie pozdrawiam:))

Masz calkowita racje – zdjecia w tej ksiazce sa nprawde swietne! I ksiazka i cake aux courgettes juz jakis czas temu bardzo przypadly mi do gustu :)

Pozdrawiam!

wczoraj wypróbowałam osobiście, to ciasto jest booooskie, nawet mojemu synkowi smakowało a on sceptycznie nastawiony do nowych smaków, z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy

Mój synek uwielbia cukinię, pewnie ze smakiem zje takie ciasto. Tylko będę musiała dodać mleka owsianego i zrezygnować z sera, bo to alergik. Już czuję ten zapach :)