Kiedy, jeśli nie teraz? Obfitość wszelkiego jadalnego dobra sprawia, że mam ochotę wciąż szukać nowych smaków i połączeń. Świeży bób to sezonowy rarytas na który czekamy cały rok. Najczęściej jem go zwyczajnie, z wody, ale czasem mam ochotę na coś specjalnego.
Burgery z bobu z pomidorowo-truskawkową salsą.
[przepis]
na 4 burgery:
250 g ugotowanego i obranego ze skórki bobu
3 ugotowane ziemniaki
1/2 pęczka dymki
1 ząbek czosnku
kilka liści mięty
sól
pieprz
płatki owsiane do panierowania
olej
pomidorowo-truskawkowa salsa:
3 pomidory
150 g słodkich truskawek
po 3 liście mięty i oregano
sok z połowy pomarańczy
1 łyżeczka oleju
sól
[/przepis]
- Bób i ziemniaki rozgnieść widelcem, lub w blenderze.
- Dymkę posiekać, podsmażyć na 1 łyżce oleju, pod koniec smażenia dodać przeciśnięty ząbek czosnku.
- Całość przełożyć do miski z bobem i ziemniakami.
- Dodać jeszcze posiekaną drobno miętę, sól i pieprz i starannie wyrobić masę.
- Uformować z niej 4 większe lub 8 mniejszych kotletów.
- Płatki owsiane zmiksować i obtoczyć w nich burgery.
- Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na nieprzywierającej patelni lub ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować niewielką ilością oleju i piec w piekarniku w temperaturze 200 st. C z włączoną funkcją termoobieg przez 20 minut.
- Pomidory i truskawki pokroić w kostkę, zioła drobno posiekać.
- Całość wymieszać, zalać sokiem z pomarańczy, dodać olej i sól. Podawać z żytnimi bułkami.
Komentarze
coś wspaniałego :) Pozdrawiam
To wygląda przepysznie, chyba wiem, co jutro zjem na obiad.
Zgadzam się i życzę smacznego :)
A ja przed Samym porodem …..prZez te Twoje sabía Beatko zawsze mnie smaki nachodza,Nie daja spac
Przez te Twoje dania-mialam na mysli.
:))) Trzymaj się Kochana!
Inspiracja na weekend
Smacznego Aniu!