Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Burgery marchewkowe ze szpinakiem.

Burgery marchewkowe są pyszne! Warzywa korzeniowe to świetna baza wegetariańskich kotletów. Tym razem marchewka w towarzystwie szpinaku i nutką curry. Kto się skusi?

burgery z marchewki

Kotlety z marchewki ze szpinakiem

[przepis]

3 marchewki

1 cebula

200 g świeżego szpinaku

pęczek dymki

ząbek czosnku

1 łyżeczka przyprawy curry

5 łyżek platków owsianych

1 jajko

bułka tarta

sól

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Marchewkę umyć, obrać, ugotować do miękkości małej ilości osolonej wody, odsączyć.
  2. Przełożyć do blendera, dodać płatki owsiane i zmiksować.
  3. Cebulę pokroić w kostkę, szpinak w cienkie paseczki.
  4. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać, posiekany szpinak i dymkę, smażyć razem minutę, cały czas mieszając.
  5. Zdjąć z ognia, przestudzić, dodać do masy marchewkowo-owsianej razem z jajkiem, curry i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Wymieszać dokładnie, jeśli masa jest za rzadka, dodać jeszcze trochę płatków.
  7. Formować z masy kotlety, obtaczać je w bułce i smażyć z obu stron na złoto.

burgery z marchewki_2

burgery z marchewki_3

Do burgerów polecam bardzo proste domowe bułeczki. Przepis tu.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

są rewelacyjne:)))u mnie zaraz na obiad:)mam tylko pytanie-czym zamiast bułki tartej można zagęścić masę?dziękuję i pozdrawiam

Wyszly cudowne….pominelam jajko bo platki fajnie kleja mase….dodalam wedzona papryke I troche przyprawy do gyrosa….rewelacja