Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

Bułeczki o delikatnym wnętrzu, idealne do wegeburgerów. Udają się nawet początkującym piekarzom, smacznego!

bułki kukurydziane

Bułeczki pszenno-kukurydziane z czarnuszką

300 g mąki pszennej

200 g mąki kukurydzianej

14 g świeżych drożdży

150 ml ciepłego mleka

1 łyżeczka cukru

sól

dodatkowo:

jajko

czarnuszka

bułeczki kukurydziane_2

Drożdże pokruszyć, wsypać do miseczki, dodać 50 ml mleka i 50 g mąki, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Oba rodzaje mąki przesiać, dodać rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłe mleko i ew. sól do smaku. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne i błyszczące. Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miesce, aż podwoi objętość. Następnie uformować bułeczki, ułożyć je na blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 st. C ok. 25 minut.

vegeburgery

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ewelina, bułki jak to bułki, najlepsze są po upieczeniu, nasze skończyły się drugiego dnia, wtedy były jeszcze smaczne. Z podanych proporcji wychodzą dwie pełne blachy bułeczek. Pozdrawiam serdecznie

Pół kg mąki i 150ml mleka? Taka ilość płynu nawet nie nawilżyła całej mąki. Piszesz: „Jeśli jest zbyt suche, dodać jeszcze trochę mleka.” Ale to „trochę” to więcej niż drugie tyle! I to już będzie zupełnie inny przepis. Jednak zainspirowana zdjęciami, na których bułeczki wyglądają niezwykle apetycznie wyrobilam ciasto dodając 310ml mleka i trochę oliwy. Ciasto rośnie sobie w misce. Dam znać, co z niego wyszło. Będą to jednak już tylko bułeczki inspirowane tym przepisem. :(

Również postanowiłam je zrobić, bo piękne na zdjęciach są.. Faktycznie mleka wyszło więcej, nawet ok 400 ml, przy mące pszennej 650 i kukurydzianej z Melvitu, ciasto rośnie a ja czekam..

Nie widzę możliwości oceny przepisu. Pomimo komentarzy, że mleka jest za mało, przepis nie został skorygowany. Minus dla strony.

Nie spojrzałam w komentarze i zabrałam się za bułeczki… Dobrze ze sklep blisko, bo miałam mala szklankę mleka około 150ml jak w przepisie, a nawet dwie okazało się za mało i ciasto się nie wyrabialo tylko bylo sypkie.