Kuchnia | Przystawki | Wegetariańskie

Bruschetta z papryką. Czas na kolor

Delikatne kolory początku lata powoli ustępują miejsca zdecydowanym czerwieniom, ostrym żółciom i głębokim fioletom. Na moim bazarze pokazała się cudowna podłużna słodka odmiana papryki, którą można faszerować, opiekać lub po prostu używać do sałatek. Dziś bardzo prosta propozycja na szybką i pyszną przekąskę. Paprykę zazwyczaj opiekam wcześniej w większej ilości i przechowuję w lodówce w zamkniętym szklanym naczyniu. W ten sposób mam pod ręką słodkie, opieczone strąki gotowe do kolejnych kulinarnych wyzwań.

Bruschetta z papryką

2 kromki włoskiego chleba

4 podłużne, słodkie strąki papryki

ząbek czosnku

oliwa

sól

cebula

Paprykę opiec w całości w piekarniku na funkcji grill, tak, by skórka ze wszystkich stron była czarna. Przełożyć paprykę do naczynia z pokrywką i zostawić do ostygnięcia, a następnie oczyścić z nasion i obrać ze skóry. Chleb opiec w tosterze, natrzeć świeżym czosnkiem. Na chlebie ułożyć paprykę, posiekaną cebulę. Całość skropić oliwą i doprawić delikatnie solą. Podawać od razu.

Miłego dnia Wam życzę!

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nigdy wcześniej nie jadłam bruschetty z papryką, koniecznie trzeba to zmienić :) Z pomidorkami jemy raz w tygodniu i mówimy wtedy z Mężem, że to dzień pomidorka ;)
A kolory cudne, jak zawsze:)

Ja odbieram papryki ze skórki, dodaje cebulę i baklazan rowniez opieczone w ten sam sposob- pyszna escalivada!!! Beatko, musisz spróbować

P.s. Lubię takie niespodzianki, wchodzę a tu dwa nowe wpisy. Wszystko kolorowe i tak pozytywnie letnie. Od razu mi się humor poprawia.:)