Domowa masa solna jest bardzo prosta do przygotowania. Tym razem pokażę Wam, jak przygotować z niej śliczne bombki na choinkę z wełnianym motywem. Zapraszam na film :)
Na masę solną:
– szklanka soli
– szklanka mąki pszennej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– pół szklanki wody
– 2 łyżki oleju
- Do miski wsypać sól, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszać suche składniki.
- Stopniowo dodać wodę oraz 2 łyżki oleju, wyrabiać, aż składniki się połączą, a następnie zagnieść ciasto.
- Masę rozwałkować na grubość 5mm. Położyć na niej wełnianą czapkę lub coś innego o grubym, wyraźnym splocie. Za pomocą wałka odcisnąć wzór na cieście.
- Wykroić bombki, nie zapominając o dziurkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 70°C na około 2 godz. Podczas suszenia zostawić lekko uchylone drzwiczki piekarnika.
- Kiedy masa stwardnieje, wyjąć bombki z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
- Bombki można pomalować farbkami akrylowymi.
Komentarze
Hmm napisałam komentarz, że bombki urocze i super pomysł, ale się nie opublikował… chciałam się zalogować przez google, a tu jakieś Disqus mi się otworzyło i „kazało” zakładać konta i inne takie tam…
Cieszę się, że Ci się podobają :) Pozdrawiam serdecznie!
świetny sweterek!
Sweterek pożyczyłam od córeczki :)
Nie no ekstra:)
Czy te bombki mozna przechowywac czy sa jednosezonowe? :)
Kasiu, można spokojnie :)
Na jaką ilość bombek jest podany przepis?