Bezglutenowe | Kuchnia | Przepisy | Sałatki | Wegetariańskie

Bób z sosem miodowym i miętą.

Jako wierna czytelniczka książek Joanny Chmielewskiej mam do bobu stosunek wiadomy. Bób jest dobry na wszystko i w każdej okoliczności. Bób w sezonie tym bardziej. Jakież było moje zdziwienie, gdy Lubo wyznał mi, iż bób w Bułgarii występuje w zasadzie tylko w wersji suszonej. Młody, delikatny, cudownie zielony świeży bób jadł po raz pierwszy w kraju nad Wisłą. Dziś proponuję Wam bób w sosie miodowym, którym zajadamy się od lat. Gdy jest bardzo młody, czyli teraz, nie obieram go ze skórki.

sałatka z bobu_2

Bób w sosie miodowym z miętą

[przepis]

500 g świeżego bobu
2 łyżki miodu
1 łyżka musztardy gruboziarnistej
1 ząbek czosnku
sól
ok. 100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
garść posiekanej drobno świeżej mięty

[/przepis]

  1. W moździerzu utrzeć czosnek z solą, musztardą i miodem.
  2. Cały czas ucierając dolewać stopniowo oliwę.
  3. Na koniec sos doprawić sokiem z cytryny i wymieszać z posiekaną drobno miętą. Sos można też przygotować w blenderze. Ja jednak wolę tradycyjne ucieranie, bo mam wtedy wpływ na konsystencję sosu.
  4. Bób ugotować na parze lub w wodzie.
  5. Odsączyć na sitku i jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Smacznego!

sałatka z bobu_3

sałatka z bobu

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

to już kolejny blog kulinarny, na którym trafiłam na wpis o bobie. coś w tym musi być (; będę musiała spróbować haha!

Winegret super, ale w takim daniu sensowniejszy i smaczniejszy byłby naszym zdaniem bób wyłuskany (ale rozumiemy, że to kwestia indywidualnych preferencji), pozdrawiamy

jesteśmy fanami bobu całą rodzinką..zwykle jadamy go tradycyjnie, gotowany i polewany rozpuszczonym masłem.. mam chętkę na eksperyment ..dziękuję za pomysł

Aniu, Pat, Robert, polecam tę wersję. U nas hit, zajadają się nawet małoletnie :)
Modeliniaki, jest, jest.
just-great-food, unikam obierania, bo to jednak mozolna praca, a dla 5-cio osobowej rodziny mozolna jeszcze bardziej. Gdy skórka delikatna, jemy w całości.
tabu, udanego eksperymentu.

Właśnie bób mi chodzi po głowie a tu masz…
Puree z tego bym zrobił i zapytuje co to za kwiatki na nim?
Można je jeść?
pozdrawiam

Bobu nie lubie:)ale pani bloga uwielbiam, u siebie zamieściłam zdjęcia z dnia dziecka z zabawy w Indian,zrobiłam swoim dzieciom taka super impreze, bawilismy sie ponad dwie godziny i było super:))teraz opracowywuje zajęcia o tematyce żywiołów ogień, woda, ziemia i powietrze. wakacje przed nami:)dziękuje za inspiracje:)

Tak, to kolejny wspaniały sposób na podanie bobu, mam nieco inny tez wspaniały do potraw arabskich jakie serwujemy u siebie na przyjęciach, więc ten będzie dodatkową atrakcją :))
z tym, że skórkę będę musiała obrać bo rodzinka z tzw."delikatnym podniebieniem" :))
pozdrawiam cieplutko i dziękuję za kolejny wspaniały przepis :))

Tak kocham bób że zanim zrobię z nim cokolwiek (poleję sosem, wrzucę do sałatki, obedrę ze skórki..) już znika. Kocham. Tak kocham ten z wody że nie muszę już nic innego przy nim wyczyniać.

Łooo matko jakie pyszności! a ja na diecie :( podoba mi się też bardzo obrusik. piękne zdjęcia. Pozdrawiam <agda

ojej!!! znalazła!!!! Nie mogłam przypomnieć sobie, gdzie widziałam ten przepis….kupiłam bób…no i martwiłam się już, że się zmarnuje!!! a jednak się udało poszperać :)pozdrawiam :)

Ja zawsze obieram.
Podsmażam z czosnkiem i pietruszką i podaję do obiadu :-)
Lub robię sałatkę: bób,ser żółty,ogórki konserwowe,dużo czosnku i jogurt naturalny lub majonez.
Pycha :-)

A ja myślałam,że nie można jeść tej skórki, ale jeśli nie ma przeciwwskazań to życie mi Pani ratuje. U mnie rodzina 7-osobowa także obierania jest więcej jak trochę i nigdy mi się nie chce tego robić:)
Pozdrawiam